Galatasaray'da Falcao bilmecesi: Başkan Elmas, maliyetinin 9,5 milyon dolar olacağını açıkladı, iki sezonda attığı her gol 680 bin euroya denk geldi

Galatasaray'da Falcao belirsizliği sürüyor. 2019-20 sezonunda attığı her gol 636 bin, geçen sezon ise attığı goller 777 bin euroya denk gelen Radamel Falcao, bu yıl sarı-kırmızılı takımda kalırsa, maliyeti 9,5 milyon dolar olacak

Süper Lig için geri sayım başlarken Galatasaray'ın gündemi Radamel Falcao ve kulübe ekonomik maliyeti oldu.

Kariyerinde birçok kulüpte forma giyen ve "El Tigre" (Kaplan) lakabıyla tanınan Falcao, 2019'un yaz aylarında Türkiye'de en çok ismi duyulan ve en çok konuşulanların başında geldi.

Bafetimbi Gomis'in boşluğunu dolduramayan ve rotayı çevirdikleri isimlerden verim alamayan Galatasaray yönetimi çareyi yıldız transferinde bulmayı umdu.

Üst üste gelen ikinci şampiyonluğun ardından gündeme gelen Falcao ismi, taraftarları heyecanlandırmaya yetti.

 

Falcao-Albayrak-Twitter.jpg
Falcao-Abdurrahim Albayrak / Fotoğraf: Twitter

 

Dönemin Galatasaray Başkan Yardımcısı Abdurrahim Albayrak'ın transfer görüşmelerini yürüttüğü ve Monako'da Falcao ile çekilen fotoğrafının medyada yer almasıyla sarı-kırmızılı taraftarların heyecanı bir kat daha artmıştı.

Falcao'nun Galatasaray'a transfer olduğunun açıklanması, ulusal ve uluslararası medyada ses getirmiş ve Kolombiyalı yıldızı karşılamaya binlerce Galatasaray taraftarı gitmişti.

Türk Telekom Stadı'nda düzenlenen imza törenine yine binlerce Galatasaray taraftarı akın etmiş, yeni sezonda dünya yıldızı ile birçok başarı geleceğine inanılmıştı.

Galatasaray kariyerine iyi bir başlangıç yapan ve ilk maçında taraftarı golle selamlayan Falcao'nun serüveni hiç de istenildiği gibi gitmedi.

 

Radamel Falcao-GalatasaraySK3.jpg
Sarı-kırmızılı binlerce taraftar, Radamel Falcao'yu havalimanında karşıladı / Fotoğraf: @GalatasaraySK

 

İlk sezonunda 22 maçta oynadı, attığı her gol 636 bin euroya denk geldi

Yıllık 5 milyon euro garanti ücret ve bonuslar karşılığında üç yıllık sözleşmeye imza atan yıldız futbolcunun ilk sezonu sakatlıklarla geçti.

Falcao, sarı-kırmızılı takımın 2019-20 sezonunda oynadığı 46 maçın 22'sinde sahada yer alırken, 24'ünde ise aşil tendonu, baldır ve adale sakatlıkları gerekçesiyle takımdan uzak kalsa da yıllık maliyeti ortalama 7 milyon euroya denk geldi.

Söz konusu süreçte 10'u Süper Lig, 1'i ise Türkiye Kupası'nda olmak üzere 11 gol kaydeden Kolombiyalı futbolcunun attığı her golün maliyeti yaklaşık 636 bin euroya denk geldi.

 

Radamel Falcao ilk maç (5).jpg
Radamel Falcao, sarı-kırmızılı formayla çıktığı ilk maçında golle buluştu / Fotoğraf: AA

 

İkinci sezonunda 18 maçta oynadı, 9 gollük katkı verdi

Baldır, adale ve aşil tendonu sakatlıkları ile geçen ilk sezonunda birçok maç kaçıran Falcao'ya eleştiriler artsa da ikinci sezonda geçmiş dönemin üzerine sünger çekildi.

21 takımla oynanan Süper Lig'de 40, Türkiye Kupası ve Avrupa Ligi'nde ise 3'er maç olmak üzere toplam 46 kez sahaya çıkan sarı-kırmızlılarda Falcao'nun sakatlık problemleri bir kez daha baş gösterdi.

Yeni sezonun başlangıcında Avrupa Ligi'ndeki Neftçi Bakü ve Hajduk Split maçlarında süre alamayan Falcao, Rangers maçında 90 dakika sahada yer aldı.

12 Eylül'de başlayan Süper Lig'deki ilk maçta da oynayan Falcao, 7. haftadaki Ankaragücü maçını kart cezası nedeniyle kaçırdı.

8. ve 14. haftalar arasında uyluk sakatlığı nedeniyle takımını yalnız bırakan Falcao, 17. ve 26. haftalar arasını da üst adale yırtığı ve antrenman eksiği nedeniyle kaçırdı.

 

Radamel Falcao-GalatasaraySK.jpg
Radamel Falcao'nun imza töreni Türk Telekom Stadı'nda yapıldı / Fotoğraf: @GalatasaraySK

 

Falcao, 35. ve 37. haftalarda yüz kırığı, 41. ve 42. haftalarda ise uyluk gerilmesi nedeniyle sahadaki yerini koruyamadı.

Kolombiyalı golcü, ayrıca Türkiye Kupası'ndaki üç maçta da sakatlıklar nedeniyle forma giyemedi.

2020-21 sezonunda Süper Lig'de 17, Avrupa Ligi'nde 1 kez olmak üzere toplam 18 maçta forma giyen Falcao, takımına 9 golle katkı verdi.

Sözleşmesi gereği yıllık 5 milyon euro garanti ücret kazanan Falcao, pandemi nedeniyle 500 bin euroluk indirimi kabul etti.

Bonuslarla birlikte toplam alacağı yaklaşık 6 buçuk milyon euroya ulaşan yıldız oyuncunun 2020-21 sezonunda attığı her gol, bu kez yaklaşık 722 bin euroya denk geldi.

İki sezonda yaklaşık 13 buçuk milyon euro kazanan ve buna karşılık 20 gol atan Kolombiyalı oyuncunun ortalama gol maliyeti ise 680 bin euroyu buldu.

 

Burak Elmas-AA.jpg
Burak Elmas / Fotoğraf: AA

 

Burak Elmas: Falcao'nun bu yılki maliyeti 9,5 milyon dolar olacak

Galatasaray Başkanı Burak Elmas, geçen haftalarda yaptığı açıklamada yüksek maliyetleri nedeniyle Radamel Falcao ve Sofiane Feghouli'ye kendilerine kulüp bulmalarını ilettiklerini açıklamıştı.

Sarı-kırmızılı kulübün başkanı, dün yapılan divan kurulu toplantısında Falcao'nun bu yılki maliyetini de şu sözlerle açıkladı:

Radamel Falcao’nun bu yılki brüt maliyeti 9,5 milyon dolar. Serbest bıraksanız da bu yükümlülük değişmiyor. Genç, Galatasaray'a yakışan oyuncuları düşük ücret maliyetiyle ve vadeli bonservisle takıma katarak düşük maaş bütçesi yaratmaya çalışıyoruz. Bunların satılabilme kabiliyetine bakıyoruz. Şampiyonlar Ligi artık bitti. 4-5 senede aldığımız direkt katılabilme maliyetini keşke iyi kullanabilseydik.

Bu sezon sadece maçta 89. dakikada oyuna girdi

Galatasaray'daki son sezonunda hazırlık kampında takımla birlikte çalışma fırsatı bulan ancak kadroda düşünülmeyen ve kendisine takım bulması istenen Falcao, sarı-kırmızılı formayı sadece 1 dakika giydi.

Falcao, Şampiyonlar Ligi ikinci ele turunda PSV Eindhoven ile oynanan ve 5-1 mağlubiyetle sonuçlanan ilk maçta boy gösterdi.

Karşılaşmanın 89. dakikasında Kerem Aktürkoğlu'nun yerine oyuna giren Falcao, gol ve asist üretemedi.

 

Radamel Falcao-GalatasaraySK1.jpg
Radamel Falcao'nun Galatasaray'daki sözleşmesi sezon sonunda bitiyor / Fotoğraf: @GalatasaraySK

 

PSV ile oynanan ikinci maçta sahaya inemeyen tecrübeli golcü, Avrupa Ligi'nde oynanan St. Johnstone maçında da kadroda yer aldı fakat karşılaşmayı tribünden takip etti.

Falcao, St. Johnstone ile oynanacak rövanş maçının kadrosuna dahil edilmezken, teknik direktör Fatih Terim, bu konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

Sürekli Falcao'yu soruyorsunuz. Ben de ısrarla cevap veriyorum. Kadroda yoksa, bir sebebi vardır. Sebep demeyelim, teknik bir karar diyelim. Bu daha doğru olur.

Galatasaray'da iki sezonu tamamlayan ve birçok kez eleştirilerin odağında yer alan Falcao'nun takımdan ayrılması beklense de ücreti nedeniyle ayrılığın zor olacağı görüşü hakim.

Falcao'nun Galatasaray ile sözleşmesi, 2021-22 sezonu sonunda bitiyor.

Tüzemen: Falcao kişilikli bir tavır gösterip Galatasaray'a fazla yük olmamaya çalışır, Cengiz döneminde 500 bin euro indirim yapmıştı

Spor yazarları Levent Tüzemen ile Umut Eken, Falcao'nun takımdaki durumunu daha önceki röportajlarda Independent Türkçe'ye değerlendirmişti.

Galatasaray Başkanı Burak Elmas'ın Sofiane Fegholi ve Radamel Falca'ya kendilerine takım bulmalarını söylemesini yorumlayan Tüzemen, Kolombiyalı golcü ile ilgili şöyle konuşmuştu:

Feghouli ve Falcao'nun arkadaşlarıyla çok samimi olduklarını düşünmüyorum. Bu ikilinin yüksek ücret almalarına rağmen geçen yılki katkıları çok az olduğunu düşünürsek gitmeleri takımı etkilemez. Burada sorun şu: Yönetim bu iki oyuncuyu nasıl gönderir? Sonuçta aldıkları paraları dışarıda bulmaları pek mümkün değil Büyük ihtimalle Galatasaray bu oyuncuların bir bölüm parasını ödemeyi taahhüt edebilir. Özellikle Falcao kişilikli bir tavır gösterip Galatasaray'a fazla yük olmamaya çalışır. Falcao, Mustafa Cengiz döneminde maaşından 500 bin euro indirim yapmıştı ama Feghouli bir kuruş indirime gitmedi. Feghouli'nin parasının tamamını almadan gideceğini tahmin etmiyorum.

Spor yazarı Umut Eken ise takımdan gönderilmesi planlanan Falcao'nun durumuyla ilgili şunları kaydetmişti:

Falcao artık Galatasaray için yok hükmünde, onu eksikler kategorisine sokmamak lazım. Fatih Terim ve yönetimin de bakışı çok net. Galatasaray'ın programı, en az hasarla onu talibine göndermekti ancak artık ağustosun ortasına geldik ve ayrılığı bu andan sonra çok da olası görmüyorum. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU