Taliban, Afganistan’ın stratejik vilayeti Badahşan’ın merkezini ele geçirdi

Taliban militanları, Afganistan’ın kuzeydoğusundaki stratejik öneme sahip Badahşan vilayetinin merkezi Faizabad kentini ele geçirdi

Badahşan Milletvekili Fevziye Kufi, Independent Türkçe'ye, Taliban üyelerinin Faizabad'a yönelik saldırılarını 3 hafta önce başlattığını söyledi.

Militanların saldırılarının birkaç defa püskürtüldüğünü kaydeden Kufi, sonunda dün gece saatlerinde kent merkezinin Taliban'ın eline geçtiğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kufi, Badahşan yetkililerinin, güvenlik güçleriyle beraber Tahar'ın Varsac ilçesine sığındığını ifade etti.

Militanların kent merkezinde tamamen hakimiyet kurduğunu dile getiren Kufi, Faizabad'ın düşmesindeki en büyük nedenin güvenlik güçlerinin moralsizliği olduğunun altını çizdi.

Kufi, peş peşe vilayet merkezlerinin Taliban'ın eline geçmesinin güvenlik güçlerinin moralinde olumsuz etki yarattığını sözlerine ekledi.

Taliban ise Badahşan genelini kontrol ettiklerini iddia etti.

3.jpeg
Eşref Gani ve siyasilerin Mezar-ı Şerif'e gidişi

 

Badahşan'ın önemi

Kadim ipek yolu güzergahı üzerinde yer alan Badahşan vilayetinin, Tacikistan, Çin ve Pakistan ile ortak sınırları bulunuyor.

Hindukuş Dağları ve Ceyhun Nehri arasında bulunan Badahşan'ın nüfusu ise 715 bin civarında.

Yer altı kaynaklarıyla meşhur olan Badahşan'da ayrıca altın ve Lapis Lazuli taşı madenleri bulunuyor.

29 ilçesi bulunan, Afganistan'ın eski cumhurbaşkanlarından ve Cemiyet-i İslami Partisi Kurucu Liderlerinden Burhaneddin Rabbani'nin memleketi olan Badahşan'da yoğunluk olarak Tacik ve Özbek Türkleri yaşıyor.

Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre Tacikistan ile sınır kapısı da olan Badahşan'da Taliban'ın yanı sıra El Kaide, Ensarullah örgütleri de faaliyet gösteriyor.

2.jpeg
Güvenlik toplantısından bi kare

 

Afgan siyaset uzmanlarına göre, Taliban'ı her açıdan destekleyen Pakistan ülkesi, Badahşan'ın Taliban'a geçmesiyle Orta Asya ülkelerine yeni bir transit koridoru oluşturmak istiyor.

Ayrıca geçtiğimiz günlerde Pakistanlı bir araştırma kurumu, Badahşan'ın silindiği Afganistan haritasını yayınlamasının ardından Afganların tepkisini çekmişti.

Güvenlik toplantısı

Peş peşe kuzey vilayetlerinin merkezlerinin Taliban'ın eline geçmesinin ardından Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, şuan Taliban kuşatmasında olan kuzeydeki Mezar-ı Şerif kentine gitti.

Mareşal Dostum, Muhammed Muhakkik ve Cuma Han Hamdard gibi siyasi liderlerin de eşlik ettiği bu ziyaret ani bir şekilde gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Gani ve beraberindeki liderler Mezar-ı Şerif'e ulaşır ulaşmaz valilik binasına geçerek güvenlik toplantısı gerçekleştirdi.

 

Valilik kaynakları, toplantıda, son günlerde Taliban'ın kontrolüne geçen kuzey ve kuzeydoğu vilayetlerinin yeniden alınması için operasyon başlatılması konusunun ele alındığını bildirdi.

Mezar-ı Şerif kenti halihazırda iki koldan Taliban'ın kuşatmasında bulunuyor.

Taliban militanları son bir hafta içinde 9 vilayet merkezinin kontrolünü ele geçirdi. Ayrıca militanlar Faryab vilayetinin merkezi Meymene şehrine düzenlediği saldırı geri püskürtüldü.

Diğer taraftan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Genel Kurmay Başkanı Veli Muhammed Ahmadzey'i görevden aldı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU