Eşdeğer ilaç uygulaması ve yurt dışından ilaç temini

İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, eşdeğer ilaç uygulaması ve yurt dışından ilaç temini hakkında merak edilenleri Independent Türkçe için cevapladı

Fotoğraf: AA

Eşdeğer ilaç uygulaması nedir?

Eşdeğer ilaç uygulaması; sınırlandırılmış bir terapötik eşdeğerlik olarak, aynı endikasyon için kullanılabilecek aynı etken maddeyi içeren ürünlerin benzer dozaj formları arasında fiyat karşılaştırması temelinde; aynı eşdeğer gruplarda ya da aynı fiyat karşılaştırması temelinde ancak eczane ikamesi açısından ayrı eşdeğer gruplarda yer alması esasına dayanır.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eşdeğer grupta en ucuz ilacın ne kadar fazlasının bedeli ödenir?

Eşdeğer ilaçlara ödenecek bedellerin belirlenmesinde; taban birim fiyata yüzde10 ilave edilerek o gruptaki ilaçlar için ödenebilecek azami birim fiyat bulunur.


Eşdeğer ilaçlarda Kurum'un ödeyeceği tutardan daha pahalı bir ilaç tercih edilirse farkı kim öder?

Eşdeğer ilaçlarda Kurum'un ödeyeceği tutardan daha pahalı bir ilaç tercih edilirse farkı hasta öder.


Eşdeğer ilaçta fark ödememek için ne yapılmalıdır?

Eşdeğer ilaçta fark ödememek için ilacın temin edildiği eczacıya danışarak aynı eşdeğer grubundaki daha ucuz ilaçları öğrenerek söz konusu ucuz ilaçların tercih edilmesi durumunda fark ödemeden tedavinin yapılması mümkündür.
 

Hangi ilaçlar yurt dışından temin edilir? 

Sağlık giderleri Kurumumuz tarafından karşılanan sigortalı ve hak sahiplerinin tedavileri için gerekli görülen, ancak ülkemizde ruhsatlı olmayan veya ruhsatlı olduğu halde çeşitli nedenlerle üretilmeyen veya ithalatı yapılmayan ilaçlar yurt dışından temin edilebilir.


Bu ilaçlar kim tarafından temin edilir?

Temin işlemlerinin Kurumumuz ile Türk Eczacıları Birliği arasında imzalanan protokol esasları doğrultusunda Türk Eczacıları Birliği aracılığıyla gerçekleştirilmesi esas olup, kişiler kendi imkanları ile de yurt dışından bu ilaçları temin edebilirler.


Temin işlemleri nasıl yürütülür?

Hasta tarafından Türk Eczacıları Birliği'ne ulaştırılan ilaç talepleri Türk Eczacıları Birliği tarafından hemen incelenir. İlaç teminine esas olacak belgelerin tam olup olmadığı kontrol edilir.

Söz konusu belgelerde bir noksanlık yoksa yurt dışından ilaç temin işlemleri Türk Eczacıları Birliği tarafından başlatılır ve sonuçlandırılarak ilaç hastaya ulaştırılır.

İlacını kendi imkanları ile yurt dışından temin edecek olanlar; öncelikle Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna başvurup söz konusu ilacın kullanımı ve yurt dışından temin edilmesine ilişkin onay alınmasını takiben Ankara Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü'ne (İbn-i Sina Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi) başvurmaları halinde izlenecek yol hakkında ayrıntılı bilgi alabilirler.


İlaçların yurt dışından Türk Eczacıları Birliği aracılığıyla teminine esas teşkil eden ve sigortalı ve hak sahiplerinden istenen belgeler nelerdir?

Adlarına eksiksiz düzenlenmiş reçete aslı,

Hastalığın tanısı,

İlacın kullanılmasının gerekliliği,

Kullanılacak ilacın dozu ve kullanım süresini belirten sağlık raporunun/sağlık kurulu raporunun, raporun düzenlendiği tarihte geçerli olan Sağlık Uygulama Tebliğinde belirtilen şekilde onaylanmış örneği,

Sağlık Bakanlığınca verilen ilaç kullanım ve ithalat izni,

Hastanın T.C. Kimlik Numarasının bulunduğu kimlik fotokopisi,

İlacın teslim edileceği adres, hastanın ev telefonu, cep telefonu ve ulaşılabilecek ikinci bir kişiye ait telefon numarası,

Hastanın sigortalılık durumuna göre reçete ekinde bulundurulması gerekli olan ve Genel Yazı / Kurum Web sayfası ile duyurulan evrakları;


Sigortalı ve hak sahiplerinin Türk Eczacıları Birliği'ne başvurmadan kendi imkanları ile yurt dışından temin ettikleri ilaç bedellerinin ödenmesi:

Aşağıda yer alan belgelerin sigortalı ve hak sahipleri tarafından doğrudan Ankara Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü'ne (İbn-I Sina Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi) ibraz edilmesi halinde Kurum mevzuatı doğrultusunda kendilerine ödemeleri yapılır:

Adlarına eksiksiz düzenlenmiş reçete aslı,

Hastalığın tanısı, ilacın kullanılmasının gerekliliği, kullanılacak ilacın dozu ve kullanım süresini belirten sağlık raporunun/sağlık kurulu raporunun, raporun düzenlendiği tarihte geçerli olan Sağlık Uygulama Tebliği'nde belirtilen şekilde onaylanmış örneği,

Hastanın T.C. Kimlik Numarasının bulunduğu kimlik fotokopisi,

İlacın teslim edileceği adres, hastanın ev telefonu, cep telefonu ve ulaşılabilecek ikinci bir kişiye ait telefon numarası,

Sağlık Bakanlığınca verilen ilaç kullanım ve ithalat izni

Temin edilen ilaçların kutusu,

İlacın hangi ülkeden ve ne bedelle getirildiğini gösteren fatura veya buna eş belge aslı.

Hastanın sigortalılık durumuna göre reçete ekinde bulundurulması gerekli olan ve  Genel Yazı / Kurum Web sayfası ile duyurulan evrakları.

 

Sorularınız için: [email protected]

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU