Taliban, ilk kez Afganistan'da bir vilayeti ele geçirdi

Afganistan-İran sınırında bulunan Nimruz vilayeti Taliban’ın kontrolüne geçti. Nimruz vilayetinin düşmesiyle 2016 yılından bu yana ilk kez bir vilayet merkezi Taliban kontrolüne geçmiş oldu

Fotoğraf: Twitter

Afganistan'ın batısında bulunan İran sınırındaki Nimruz vilayeti Taliban'ın kontrolüne geçti.

Nimruz İl Şura yetkilileri, Independent Türkçe'ye yaptığı açıklamada, Taliban militanlarıyla güvenlik güçleri arasında Nimruz vilayetinin merkezi Zaranc şehrinde yaklaşık bir haftadır çatışmaların devam ettiğini belirtti.

Çatışmalar sonucu bugün öğleden sonra kent merkezinin Taliban'ın kontrolüne geçtiğini kaydeden yetkililer, militanların, valilik, emniyet müdürlüğü ve diğer kamu binalarına girdiğini söyledi.

Yetkililere göre, militanları kent merkezini kontrol ettikten sonra hapishanedeki tüm tutukları da salıverdi.

Öte yandan Nimruz Milletvekili Gül Ahmet Norzad, Zaranc şehrinin güvenlik güçlerinin direniş göstermeden militanlara teslim ettiğini vurguladı.

Vilayetin "bazı komplo oyunları yüzünden düştüğünü" aktaran Norzad, ayrıca Taliban'ın Nimruz Havalimanı'nda hakimiyet sağladığını sözlerine ekledi.

Kent sakinleri ise Zaranc şehrinin Taliban'ın kontrolüne geçmesinin ardından bazı kamu binalarının yağmalandığını öne sürdü.

Vilayetin Taliban'ın eline geçmesinin ardından aralarında devlet memurlarının da bulunduğu binin üzerinde Afgan vatandaşının İran ülkesine geçmek için sınır kapısına doğru yola çıktığı belirtildi. 

Taliban sözcüsü Zabihullah Mucahit ise Nimruz vilayetinin tamamında hakimiyeti ele geçirdiklerini iddia etti.


Beş yıl aradan sonra ilk kez vilayet merkezi Taliban'a geçti

Nimruz vilayetinin düşmesiyle 2016 yılından bu yana ilk kez bir vilayet merkezi Taliban kontrolüne geçmiş oldu.

Ayrıca 2016'da ülkenin kuzeyindeki Kunduz vilayetinin merkezi kısa süreliğine Taliban'ın eline geçmişti.

Öte yandan İran hükümeti, bugün Nimruz ile arasında olan Milak Sınır Kapısı'nı güvenlik nedeniyle kapattı.

Stratejik konuma sahip olan Nimruz vilayeti, İran ve Pakistan sınırında yer alıyor. İnsan ve uyuşturucu kaçakçılığının merkezi konumunda da olan Nimruz'dan İran ve Pakistan üzerinde Türkiye ve hatta Avrupa ülkelerine her gün yüzlerce insan yasadışı yolculuğa başlıyor.

Beş ilçesi bulunan ve Beluç, Peştun, Tacik ve Özbek Türklerinin yaşadığı Nimruz vilayetinin nüfusu ise yaklaşık 200 bin civarında.

Zaranc şehrinin 18 kilometre güneyinde İran ile Afganistan arasında gerginliğe neden olan, Helmand Nehri üzerinde yapılan ve açılışı 24 Mart 2021 tarihinde gerçekleştirilen Kemal Han Barajı bulunuyor. 


Üç vilayette daha çatışmalar devam ediyor

Yabancı güçlerin ülkeden çekilmesiyle ilçe merkezlerini kontrol etmeye başlayan Taliban militanları son zamanlarda 3 vilayet merkezine saldırılarını yoğunlaştırdı.

Afganistan'ın güneyindeki Nimruz vilayeti ve Pakistan sınırındaki Helmand vilayetinin merkezinde çatışmalar devam ediyor.

Militanların vilayet merkezinin bazı bölgelerini kontrolünde bulundururken şiddetli çatışmalar sürüyor.

Afganistan'ın kuzeyindeki Cümbüş Partisi Lideri ve eski cumhurbaşkanı yardımcısı Raşid Dostum'un başkenti olarak bilinen Şibirgan kentinin bazı semtleri öğle saatlerinde Taliban'ın eline geçerken güvenlik güçlerinin düzenlediği operasyon sonucu militanların saldırısı geri püskürtüldü.

Taliban'ın baskısını arttırdığı bir diğer vilayet ise Tacikistan sınırındaki Tahar vilayeti. Militanlar bu vilayetin merkezindeki bazı mahallelerde güvenlik güçleriyle çatışmalarını devam ettiriyor.

Afganistan'ın 407 ilçesinden yaklaşık yarısını kontrolünde bulunduran Taliban, kuzey, batı ve kuzeydoğu vilayetlerini başkent Kabil'e bağlayan kara yollarını da ellerinde tutuyor.

Taliban'dan yapılan açıklamada ise son ele geçirdikleri bölgelerle militanların Afganistan topraklarının yüzde 80'den fazlasını kontrol ettikleri iddia ediliyor.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU