Kürt yetkili, ABD güçlerinin Suriye’den çekilmesini bekliyor

Kürt yetkili açıklamasında, ABD güçlerinin kalmasını ve karadaki askeri güçlerle ortaklığın devam etmesini istediğini belirtti

SDK Eş Başkanı İlham Ahmed (Şarku’l Avsat)

Suriye Demokratik Konseyi (SDK) Eş Başkanı İlham Ahmed, Fırat'ın doğusunda konuşlanan ABD güçlerinin geri çekilmesinin beklendiğini belirterek, ABD ordusunun Suriye’de temsili bir şekilde konuşlandırıldığını ve çok büyük güce sahip olmadığını belirtti. ABD’nin Suriye’nin küçük bir bölümünden çekilmesinin ABD yönetiminin yeni stratejisinin uygulanmasına dayandığını belirten Ahmed, Amerikan güçlerinin Ortadoğu’da konuşlandırılması stratejisinin bazı tarafları etkileyeceğini bildirdi.

Kürt yetkili açıklamasında, ABD güçlerinin kalmasını ve karadaki askeri güçlerle ortaklığın devam etmesini istediğini belirterek, "ABD, ülke genelinde nihai ve kapsamlı bir siyasi çözüm sürecine girilinceye dek Suriye'de ve bölgede istikrarın sağlanması, güvenlik boşluğunun ve kaosun önlenmesi için Suriyelilerin çıkarlarının ana garantörü olacak" ifadelerini kullandı.

İlham Ahmed’in bu açıklamaları geçtiğimiz Pazartesi akşamı Russia Today kanalında yayınlanan bir röportaj sırasında geldi. Ahmed açıklamasında, Suriye topraklarındaki yabancı güçlerin varlığının ‘geçici’ olduğunu ifade etti. Bu tarafların ayakta kalmasını Suriyelilerin anlaşmasına bağladı ve ortadan kaldırılmasının halkların ve ülke bileşenlerinin iradesiyle mümkün olduğunu kaydetti. Kürt yetkili, "Suriye Demokratik Güçleri (SDG)  ve Suriye Demokratik Meclisi (SDM) Suriye'nin toprak bütünlüğünün bir garantisi olarak terörle mücadele ediyor ve radikal grupların eline düşmelerini önlemek için petrol ve ekonomik kaynakları koruyor" şeklinde konuştu. Ahmed, özerk yönetimin gelecekte Suriye için bir model oluşturacağını ve  ‘merkezi olmayan çoğulcu’ bir hükümet sistemi çağrısında bulundu.

SDK, Arap ve Kürtlerden oluşan SDG ve Özerk Yönetim’in siyasi çerçevesini oluşturarak, dört valilik ve 7 şehri kapsıyor. Bu oluşumlar, ülkenin kuzeydoğusunda bulunan Suriye topraklarının dörtte birini kontrol eden ABD liderliğindeki uluslararası koalisyon tarafından destekleniyor.

Açıklamasında Özerk Yönetim'in ayrılması, Suriye’nin bölünmesi ve uluslararası tanınırlık çabalarına da değinen Ahmed, bu iddiaların arkasında Türkiye, rejim ve destekçilerinin olduğunu söyledi ve Kürtler tarafından gerçekleştirilen siyasi ve askeri oluşumlar olmaması halinde Suriye’nin uzun bir zaman önce bölünebileceğini iddia etti.  

Açıklamasında Ankara’yı Afrin ve Türk ordusunun bulunduğu bölgeleri Türk topraklarına dahil etmekle suçlayan Ahmed, "Türkiye’nin yaptığı bölücü bir süreç. Suriye'nin toprak bütünlüğünü talep ediyoruz. Birliği için çalışıyoruz ve topraklarımızda onurlu bir şekilde yaşamak istiyoruz" diyerek ABD Hazine Bakanlığı’nın Suriyeli muhaliflere yönelik yaptırımlarının olumlu olduğuna dikkat çekti. Ahmed ayrıca, "Çünkü Türkiye'nin desteklediği silahlı muhalif güçler her gün Afrin, Resulayn ve Tel Abyad'da savaş suçları işliyor" dedi.

Rejimle diyalog ve bölgedeki ABD-Rusya iş birliğine ilişkin de açıklama yapan Ahmed, Şam ile diyalog konusunun acil olmadığını ancak diyalog için umut olduğunu belirtti. Esas olanın ABD-Rusya işbirliği olduğunu ifade eden İlham Ahmed, ABD’liler bizi diyalogdan alıkoymuyor diyerek,  ABD'nin  krizi iç ve uluslararası diyalog yoluyla çözmeye çalıştığına işaret etti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU