ABD'deki yabani geyiklerin neredeyse yarısı koronavirüse yakalanmış

"Bu hayvanlar özellikle ABD'nin doğusunda yer alan, kent nüfusun yoğunlaştığı merkezlerin yakınında yaygın görülüyor"

Beyaz kuyruklu geyik diye bilinen otçul hayvanlar, Kuzey Amerika'da yaygın görülüyor (Wikimedia Commons)

Yeni araştırmaya göre koronavirüs, ABD’nin bazı bölgelerinde insanlardan yabani geyiklere sıçradı.

Kısa süre önce ülke çapında yapılan bir çalışmada, örnek alınan tüm beyaz kuyruklu geyiklerin (Odocoileus virginianus) yüzde 40'ında SARS-CoV-2’ye özgü nötralize edici antikorlar bulundu.

Sadece Michigan eyaletindeki serbest dolaşan geyiklerin yüzde 67'sinin kanında koronavirüse karşı bağışıklık sisteminin geliştirdiği tepkiye yönelik belirtiler görüldü.

Bu, yabani hayvanların da SARS-CoV-2'ye yaygın şekilde maruz kalındığına dair ilk kanıt oldu.

Biorxiv isimli internet sitesinde erişime açılan çalışma hakem onayından henüz geçmedi. Ancak bulgular yine de endişe kaynağı diye nitelendi.

Örnek alınan geyiklerin hiçbiri olumsuz belirtiler göstermedi. Ancak kanlarındaki belirli antikorların varlığı kısa süre önce koronavirüsle mücadele ettikleri anlamına geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırma ekibi, Ocak-Mart 2021 arasında 385 yabani beyaz kuyruklu geyikten alınan örnekleri ve 2011 ve 2020 arasında arşive kaydedilmiş 239 örneği inceledi. Bu örnekler, SARS-CoV-2 antikorları açısından test edildi.

2019'da pandeminin başlamasından önce kaydedilen örneklerde SARS-CoV-2’ye dair herhangi bir belirti bulunamadı. Ancak pandemi başladıktan sonraki döneme ait örnekler bu antikorlar giderek daha fazla görüldü.

2020'de üç geyikte SARS-CoV-2’ye işaret eden kan proteinleri bulundu. 2021’in ilk üç ayında ise Michigan, Pennsylvania, Illinois ve New York eyaletlerindeki geyiklerden alınan 385 kan örneğinin neredeyse yarısı aynı antikorları barındırıyordu.

Bilim insanları, geyiklerin bu patojeni sessizce taşıyarak ve yayarak, SARS-CoV-2'nin farklı ortamlara adapte olmasına ve yeni suşların ortaya çıkmasına neden olabileceğine dair endişeli.

Zira bu yeni suşlar daha bulaşıcı olabiliyor ve aşıların etkilerini belirli ölçülerde azaltabiliyor.

Uzmanlara göre ABD'deki ak kuyruklu geyiklerin yolu, saha ve koruma çalışmaları, beslenme, avlanma gibi faaliyetler yüzünden insanlarla çok fazla kesişiyor. Bu da virüsün yayılmasına olanak sağlıyor.

ABD Tarım Bakanlığı’na bağlı Ulusal Veterinerlik Hizmetleri Laboratuvarları’nda görevli araştırmacıların kaleme aldığı makalede, "Bu türün coğrafi dağılımı Kuzey Amerika'nın çoğunu içeriyor" ifadelerine yer verildi:

Bu hayvanlar özellikle ABD'nin doğusunda yer alan, kent nüfusun yoğunlaştığı merkezlerin yakınında yaygın görülüyor.

Bu geyiklerin ilk etapta virüse nasıl maruz kaldığı hala belirsiz. Uzmanlar bunu ortaya çıkarmak için ileri araştırmalar gerektiğini vurguluyor.

 

Independent Türkçe, Science Alert, Biorxiv

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU