Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Candan: Yanan orman alanlarına proje çizen bütün meslektaşlarımızın meslekten men edilmesi için elimizden geleni yapacağız

"Öyle kolay değil; 'yandı haydi biz de gidelim yapılaşma yapalım..' Bunlar artık eskisi kadar kolay olmayacak"

Türkiye'de orman yangınlarının başladığı 28 Temmuz tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan bir kararla ormanlarda yapılaşma yetkisinin Turizm Bakanlığı'na verilmesi tartışma yarattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kamuoyunda tepki çeken değişiklik hakkında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Erdoğan bir imzayla ormanlarda yapılaşma yetkisini Turizm Bakanına verdi. Her yer yandı kül oldu, derdi dağı taşı betonlaştırmak. Çok açık söylüyorum; tek bir tuğla dahi koymaya kalkarsanız, önce ekskavatörle beni çiğnemeniz gerekecek. Ormanlarımıza dokunamayacaksınız. Hadsizler!" tepkisini gösterdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Twitter'dan Kemal Kılıçdaroğlu'nu etiketleyerek, "Bu düzenleme bugün değil, 1982 yılında çıkarılan kanun ile 3 bakanlığın uhdesinde 39 yıldır var olan yetkinin, uzmanlığı gereği Bakanlığımızla sınırlandırılmasından ibarettir. Birlik ve beraberlik gerektiren bu günlerde konuyu çarpıtmanızı doğru bulmuyorum" yanıtını verdi.

Bir adım da Mimarlar Odası’ndan

Yanan ormanların yapılaşmaya açılacağına dair tartışmalar sürerken bir adım da Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nden geldi.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, katıldığı bir Youtube yayınında, "Bu alanlarda bütün meslektaşlarımıza çağrı yapıyoruz. Yanan bu orman alanlarında, yerleşim alanlarında, yapılaşma süreçlerinde meslek alanımıza dair proje çizdirmek isteyen herkesin reddedilmesi gerekiyor" dedi.

Meslekten ihraçları söz konusu

Birçok meslektaşlarının kendilerine ulaşarak bu konuda büyük bir kampanya yürütülmesi gerektiğini ifade ettiklerini belirten Candan, "Biz de bunun çok haklı ve doğru olduğunu düşünerek Ankara Şubesi’nden başlayarak söylüyoruz. 'Yanmış orman alanlarında herhangi bir şekilde proje çizmeyin. Yapılaşmaya müsaade etmeyin. Altına imza atmayın' diye  meslektaşlarımıza çağrı yapıyoruz" dedi.

Candan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Zaten bu aşamadan sonra biz bütün meslektaşlarımızı da uyarıyoruz. Bu tür orman alanlarının yanmasından sonra, orman vasfını yitirmiş kıyı alanlarında yapı üretimine mimari proje çizen bütün meslektaşlarımızın meslekten men edilmesi için elimizden gelen her şeyi yapacağımızı bir kez daha ifade etmek isteriz.  Tabii ki diğer taraftan da bu orman alanlarının yapılaşmamaya açılmaması için de hukuksal mücadelemizi vereceğiz ve oradaki çevrecilerle ve halka birlikte eylem programı içinde olacağız. Öyle kolay değil; ‘yandı haydi biz de gidelim yapılaşma yapalım..’ Bunlar artık eskisi kadar kolay olmayacak"

Tazcan Karakuş Candan, "Zaten bu yangının bu şekliyle çıkışı iktidarın yönetme aczi içinde olduğunu ve cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin iflas ettiğini gösteriyor" şeklinde konuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU