Afganistan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Stanikzey saldırının detaylarını anlattı: Bakan Muhammedi ve ailesi zarar görmedi

Afganistan Savunma Bakanı Bismillah Muhammedi'ye suikast girişiminde bulunuldu. 5 kişilik suikast timinin bombalı ve silahlı saldırısından Muhammedi ve beraberindekilerin yara almadan kurtuldu. Saldırıyı Taliban üstlendi

Bombalı saldırıda Bakan Muhammedi'nin bulunduğu bina da ağır hasar gördü / Fotoğraf: Abdullah Rahimoğlu

Afganistan Savunma Bakanı Bismillah Muhammedi'nin Kabil'in en lüks bölgelerinden Şir Pur’da bulunan evinin önünde dün akşam düzenlenen bombalı ve silahlı saldırıda 8 kişi hayatını kaybetti.

Afganistan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Mirvayis Stanikzey, Independent Türkçe’ye saldırının detaylarını anlattı. Suikastı girişimini 5 kişilik bir timin gerçekleştirdiğini söyleyen Stanikzey,  saldırgandan birinin bomba yüklü aracı savunma bakanının evinin önünde patlattığını ve diğer 4 saldırganın ise bir eve girerek güvenlik güçleriyle çatışmaya başladığını belirtti.

Saldırganların gece saat 01.00 sıralarında güvenlik güçlerince etkisiz hale getirildiğini kaydeden Stanikzey, saldırıda 8 kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi.

Stanikzey, saldırıda Savunma Bakan Muhammedi ve ailesinin zarar görmediğini belirtti.

20 kişinin yaralandığı saldırıda bölgede bulunan çok sayıda ev ve işyerinin zarar gördüğünü ifade eden Stanikzey, bakanın evinin yakınında bulunan evlerde yaşayan sivillerin tahliye edildiğini anlattı.

Görgü tanığı Rahimullah Habibi ise saldırıda 10'dan fazla insanın hayatını kaybettiğini öne sürdü.

Emniyet kaynakları, saldırı sırasında Bakan Muhammedi'nin evinde üst düzey yetkililerin yanı sıra kanaat önderlerinin de olduğunu aktardı.

 

WhatsApp Image 2021-08-04 at 14.31.17.jpeg
Saldırının ardından bölgeye giriş çıkışları yasaklayan güvenlik güçleri,binaları da tek tek aradı / Fotoğraf: Abdullah Rahimoğlu

 

Saldırıyı Taliban üstlendi

Muhammedi’ye düzenlenen saldırıyı Taliban üstlendi. Saldırıda bomba yüklü araç ve ağır silahlar kullanıldığını açıklayan Taliban, saldırının düzenlendiği sırada bakanın misafirhanesinde önemli bir toplantı yapıldığını da savundu.

Taliban açıklamasında, saldırının "ülkenin farklı yerlerinde sivillere saldırı emri veren, kamu binalarını bombalayan, yoksul insanları evlerinden kaçmaya zorlayan Kabil yönetiminin kilit isim ve liderlerine yönelik bir misilleme" olarak yapıldığı belirtildi.

Açıklamada, ayrıca Taliban'ın bundan sonra işgalciler ve iç düşmanların suçlarına karşı kayıtsız kalmayacağı ve tüm gücüyle onlara karşı duracakları aktarıldı.

Taliban hareketi, uzun bir aradan sonra ilk kez böyle bir saldırıyı üstlendi.

Uzmanlar, başkent Kabil başta olmak üzere bazı diğer kentlerde de böyle saldırıların artabileceğini tahmin ediyor.

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Afganistan Milli Uzlaşı Yüksek Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah, saldırıyı kınadı.

 

WhatsApp Image 2021-08-04 at 14.31.17.jpeg
Saldırıda birçok bina zarar gördü /  Fotoğraf: Abdullah Rahimoğlu

 

Ülkede şiddet tırmanıyor

Afganistan’ın birçok kentinde Taliban militanlarıyla güvenlik güçleri arasında çatışmalar devam ediyor.

Yetkililere göre son bir haftadır ülkenin batısındaki Herat, güneyindeki Helmand ve kuzeyindeki Cüzcan vilayetlerinin merkezinde Taliban ilerlemesi devam ediyor.

Her ne kadar Taliban çatışmalarda ağır kayıplar verse de geri adım atmıyor.

Güvenlik kaynakları, militanların söz konusu kentleri dört koldan kuşattığını ve yaşanan çatışmalardan sivillerin de zarar gördüğünü açıkladı.

Afganistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Cümbüş Partisi Lideri Mareşal Raşid Dostum'un evinin bulunduğu ve kalesi olarak da bilinen Cüzcan vilayetinin merkezi Şibirgan şehrinde yaklaşık 2 haftadır şiddetli çatışmalar devam ediyor.

Yaklaşık 400 ilçeden yarısı kadarını kontrolünde bulunduran Taliban militanları, ayrıca Afganistan’ın dış dünyaya açılan 6 sınır kapısını da kontrolünde bulunduruyor.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU