CHP'li vekiller, THK'nın hangarda bekletilen uçaklarını yerinde gördü: İzah edilir bir durum değil

Türk Hava Kurumu’nun yangın söndürme uçakları ile ilgili tartışmalar devam ediyor

Türkiye’nin pek çok ilinde 28 Temmuz’dan bu yana devam eden orman yangınlarının büyük kısmı kontrol altına alınırken 5 ilde 14 farklı orman yangını devam ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yangınla mücadelede gerekli tedbirlerin olmadığı ve Türk Hava Kurumu’nun uçaklarının neden kullanılmadığı yönündeki muhalefetin eleştirilerine yanıt veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türk Hava Kurumu’nun (THK) elinde buralarda rahatlıkla kullanılabilecek uçak yok”  demişti.

Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise THK’nın elindeki uçakların 1960 model olduğunu ve uçabilecek durumda olmadıklarını söylemişti.

"Canlarımızın cayır cayır yanmasını önleyebilirdik"

Önceki gün THK’nın Ankara Etimesgut’taki hangarında bekletilen yangın söndürme uçaklarının görüntülenmesinin ardından bugün de CHP’li vekiller THK uçaklarını yerinde görmeye gitti.

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, Ankara milletvekilleri Nihat Yeşil, Servet Ünsal ve Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya ile birlikte THK’nın hangarda bekletilen uçaklarını yerinde gördükten sonra yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Türk Hava Kurumu (THK) yangın söndürme uçakları hangarda bekletiliyor. Türkiye Cumhuriyeti devletinin malı olan bu uçakların, ciğerlerimiz yanarken bekletilmesini, uçmamasını anlayabilmiş değiliz.  Uçakların yangınlara müdahale etmemesi, izah edilir bir durum değil. Yangınlara bu uçaklarla çok kısa sürede müdahalede bulunabilirdik. İnsanlarımızın ölmesini, ciğerlerimizin kül olmasını, canlarımızın cayır cayır yanmasını önleyebilirdik.  Neden yapılmadığını AKP yetkilileri kamuoyuna açıklayacaktır"

CHP’li belediyeler bakım ve işletme masraflarına talip oldu

Öte yandan CHP'li 11 büyükşehir belediye başkanı, yaptıkları toplantıda Türkiye'nin farkı yerlerinde devam eden yangınlar nedeniyle Türk Hava Kurumu'nun kullanılamayan yangın söndürme uçaklarının bakım ve işletme masraflarını karşılama önerisinde bulundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıdaroğlu, bugün CHP'li 11 büyükşehir belediye başkanının "THK uçaklarını aktif hale getirmeyeye hazırız" çağrısına destek istedi.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Kılıçdaroğlu, “11 Büyükşehir Belediye Başkanımız, THK uçakları için çağrı yaptı. “Uçakları aktif hale getirmeye hazırız” dediler. Ben halkımızı ve iş insanlarını belediye başkanlarımıza desteğe çağırıyorum. Susma zamanı değildir” çağrısı yaptı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU