Annesi IŞİD saflarında ölen Amerikalı kız çocuğu kurtarıldı

Kızın annesi Ariel Bradley, Tennessee'de evanjelik Hıristiyan olarak büyümüş

9 Aralık 2019'da Suriye'nin kuzeydoğusundaki Haseke ilinde, yerinden edilenler için kurulan ve İslam Devleti'nin yabancı savaşçılarının ailelerinin tutulduğu, Kürt yönetimindeki El Hol kampında bebeğini taşıyarak yürüyen bir kadın (AFP)

Annesi IŞİD'e katılmak için ABD'den kaçan ve ebeveynleri terör örgütü yönetiminde yaşarken öldürülen Amerikalı bir kız çocuğunun kurtarıldığı ve ABD'ye dönüşü için onay beklendiği bildirildi.

BuzzFeed, IŞİD kontrolü altında büyüyen 8 yaşındaki kız çocuğu 8 Aralık 2012'de Tennessee eyaletinin Chattanooga kentinde doğduğunu aktardı.

Annesi Ariel Bradley'nin evanjelik Hıristiyan olarak büyümüş bir ABD vatandaşı olduğu, 2011'de çocuğunun babası Yasin Mohamad'la evlenip İslam'a geçtiği belirtildi.

Haber kuruluşuna göre, Bradley hamile kalınca memleketinde doğum yapmak için ABD'ye döndü ve sonra Mohamad'la beraber yaşadığı İsveç'e gitti.

Buzzfeed 2015'te de Bradley hakkında bir portre yayımlamış, arkadaşları onun ilişkilerine uyum sağlamak için sık sık kişilik değiştirdiğini söylemişti.

Bradley'nin ismi yayımlanmayan eski bir arkadaşı, "Ariel hakkında çok garip olan şey, bariz dönemlere ayrılmış bir hayatı olmasıydı" demişti.

Yani ilk tanıştığımda Hristiyan'dı, sonra sosyalist, sonra ateist, sonra Müslüman oldu.

Sanki hangi erkekle beraber olsa onun kimliğine bürünüp bir nevi ona dönüşüyordu.

Ailenin 2014 civarında Ortadoğu'ya gidip terör örgütü IŞİD'e katıldığı ortaya çıktı.

Buzzfeed'in haberine göre, annenin 2015 Ocak ve Temmuz ayları arasındaki sosyal medya paylaşımları, genç ailesinin bir terör örgütünün parçası olarak hayatına dair fikir veriyor.

İddialara göre Bradley, bir tweet'inde, "Arkamı dönüyorum ve kızım beyaza bürünüyor. Bebek pudrasını asla iki yaşındaki bir çocuğun göz hizasında bırakmayın" demiş.

Kanadalı bir kaynak tarafından Buzzfeed'e sağlanan bilgilere göre, Bradley ve El Bab'da yaşarken doğurduğu ikinci çocuğunun, 29 Kasım 2018'deki koalisyon hava saldırısında öldüğü öne sürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

17 Temmuz'da gözaltı kampından kurtarılan 8 yaşındaki kız çocuğu, Suriye'nin kuzeydoğusundaki bir rehabilitasyon merkezinde ABD hükümetinin vatandaşlığını onaylamasını bekliyor.

Kürt teşkilatların kontrolündeki gözaltı kamplarında IŞİD'le bağlantılı kadın ve çocuklar da dahil on binlerce kişinin tutulduğu söyleniyor.

Kanadalı kaynak Buzzfeed'e, Kürt muhafızlardan saklanması için Amerikalı kız çocuğunun "kılığının değiştirildiğini", çocuğa baştan aşağı uzanan ve sadece gözlerini dışarıda bırakan bir çarşaf giydirildiğini ifade etti.

IŞİD'e 2014'te katılan fakat sonra örgütten ayrılan Kanadalı kadın, "Kamp yetkililerinin sürekli yetimleri aradığını biliyorlardı" dedi.

Güvenlik kaygılarıyla ismini vermemeyi tercih eden Kanadalı kadın, "Kamplardaki çocuklar hayata en kötü şekilde başlıyor" diye devam etti.

Bir veya iki ebeveynin de kaybı ve şiddet, yoksulluk ve sefalet içinde büyüyerek zaten travma yaşıyorlar. Sürekli tehlike, gıda eksikliği, eğitim eksikliğiyle uğraşıyorlar ve hayatları öylece boşa gidiyor.

Söz konusu kız çocuğunun, anne tarafından büyükanne ve büyükbabasının ikamet ettiği ABD'ye dönebilmesi için, diğer resmi prosedürlerin yanı sıra vatandaşlık statüsünün de belirlenmesi gerekiyor, bu yüzden Bradley'nin kızına DNA testi yapılacak.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nca BuzzFeed News'e yapılan açıklamada, "ABD, Suriye ve Irak'tan 12 yetişkin ve reşit olmayan 16 ABD vatandaşını geri getirdi" dendi.

Adalet Bakanlığı, yetişkinlerden 10'una federal cezai suçlamalarla dava açtı. Kuzeydoğu Suriye'deki tesislerde kalan belli miktardaki ABD vatandaşı hakkında yorum yapmıyoruz.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU