70 yıllık gözlemde ilk kez: Erkek lideri yenen dişi maymun alfa oldu

"Kuyruğunu havada tutarak dolaşıyor. Bu da dişiler için çok sıradışı"

Yakei artık Kyushu adasındaki bir doğa koruma alanının liderlerinden (Takasakiyama Doğal Hayvanat Bahçesi)

Dokuz yaşındaki dişi makak maymunu Yakei, Japonya'daki Takasakiyama isimli bir doğal parkta 5 yıldır alfa erkeği olan bir maymuna meydan okuyarak dişi alfa oldu.

Yakei şu anda 677 makaktan oluşan topluluğun lideri konumunda. Uzmanlar böyle bir olayın nadiren görüldüğünü ifade ediyor.

Önce annesine meydan okudu

Yakei, dişi alfa olma yolundaki ilk adımını nisanda kendi annesine saldırarak attı. Birçok dişi maymunun bu noktadan ileri gitmediği belirtiliyor.

Ancak 10 kiloluk Yakei bu kez de erkek maymunlara karşı ağırlığını koymaya başladı. Yakei'nin haziranda 5 yıllık alfa erkeği, 31 yaşındaki Sanchu'ya meydan okuduğu ve onu yendiği aktarıldı.

70 yılda bir ilk

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

70 yıllık tarihlerinde hiç alfa dişi görmediğini ifade eden doğal park çalışanları, bu gelişmeleri fıstık testiyle teyit etmeye karar verdi.

30 Haziran'da yere yemiş bırakan çalışanlar, Yakei ve Sanchu arasından hangisinin önce yiyeceğini görmek için beklemeye başladı.

Bu küçük deney sonucunda Sanchu'nun geri çekilerek ilk sırayı Yakei'ye verdiği, bunun da Yakei'nin dişi alfa statüsünü doğruladığı belirtildi.

"Dişiler için sıradışı"

Parkta rehberlik yapan Satoshi Kimoto, "Yakei o günden beri ağaçlara tırmanıp onları sallıyor. Bu, bir güç ifadesidir ve dişi maymunlarda çok nadir görülen bir davranıştır" dedi.

Park çalışanlarının Yakei'nin dominant davranışları karşısında şaşırdıklarını söyleyen Kimoto, sözlerini şöyle sürdürdü:

Kuyruğunu havada tutarak dolaşıyor. Bu da dişiler için çok sıradışı.

1952'de maymunların korunması için kurulan Takasakiyama'da A ve B gruplarına ayrılmış, yaklaşık bin 500 makak yaşıyor.

Japonya'daki yabani makak popülasyonunun 100 binden fazla olduğu ve Japonya'nın dört ana adasından üçüne (Kyushu, Honshu ve Şikoku) yayıldığı tahmin ediliyor. 

Bu maymunların bazen saldırganlaştığı biliniyor. Bu nedenle yürüyüşçüler, dağcılar ve Takasakiyama koruma alanına gelen ziyaretçilerin, onlarla göz teması kurmamaları tavsiye ediliyor.

Zira maymunlar bu davranışı bir meydan okuma olarak yorumluyor.

 

Independent Türkçe, The Guardian, Gazete Duvar

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU