Rus ve ABD savaş gemilerinin çarpışması son anda önlendi

İki tarafın birbirini suçladığı olayda gemiler birbirinin 30 metre yakınından geçmiş

Rus ve ABD donanmalarına ait savaş gemileri Doğu Çin Denizi’nde birbirlerine çok yaklaştı. Olası bir çarpışmanın son anda önlendiği olayda iki donanma birbirini “tehlikeli ve profesyonel olmayan” şekilde davranmakla suçladı.

Rusya Pasifik Filosu’nun açıklamasında Amiral Vinogradov adlı destroyerlerinin kendisine 30 metreye kadar yaklaşan ABD’nin USS Chancellorsville adlı gemisiyle çarpışmamak için acil müdahale önlemi aldığını bildirdi. Rus donanması açıklaması şöyle devam etti: 

ABD’nin güdümlü füze gemisi Chancellorsville aniden rotasını değiştirerek Amiral Vinogradov destroyerinin yolunu kesecek şeklinde yol aldı ve destroyere 50 metre kalana kadar da bu rotada ilerledi.Kabul edilemez hareketleri konusunda uyarılan Amerikan gemisinin komutanları uluslararası radyo frekansından da protesto edildi.

Ne var ki, ABD donanması olayın bu versiyonunu reddederek, Rus gemisini “güvensiz ve profesyonel olmayan bir davranış göstermekle” suçladı.

ABD 7. Filosu’nun komutanı Clayton Doss, “Filipinler Denizi’nde seyretmekte olan Rus destroyeri USS Chancellorsville’e karşı güvenli olmayan bir manevrada bulunmuştur. Bu riskli hareket sonucunda Chancellorsville’in bütün motorlarını tam yol çalıştırarak geriye doğru manevra yaparak çarpışmayı önlemiştir” açıklamasında bulundu. 

Doss, Rusya’nın ABD gemisinin tehlikeli hareket ettiğine dair açıklamasını da “propaganda” olarak nitelendirdi. Amerikalı komutan Rus destroyerinin Chancellorsville’e 15 ila 30 metre yaklaşarak bütün mürettabatı tehlikeye attığını öne sürdü. 

Olay cuma sabahı iki donanmanın birbirlerine paralel hareket ettiği Doğu Çin Denizi’nde gerçekleşti. Washington ve Moskova birkaç gün önce Suriye hava sahasında bir casus uçakla Rus savaş jetinin karşı karşıya gelmesi üzerine de birbirlerini suçlamıştı.

 


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Meriç Şenyüz

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU