Hindistan'da üçüncü dalga bu ay başlayıp ekimde zirve yapabilir

Analistler Hindistan'ın üçüncü dalgasının, yıkıcı ikinci dalgaya göre daha az şiddetli olacağını fakat yine de zirve noktasında 100-150 bin vakayı göreceğini söylüyor

2 Ağustos 2021'de Mumbai'deki bir yerleşim yerinde aşı olmak için sıraya girenler (AFP)

Bir grup araştırmacı, Hindistan'ın bu ay bitmeden koronavirüs pandemisinin üçüncü dalgasının başlangıcını görebileceğini tahmin ediyor.

Hindistan'ın zirve dönemindeyken günde 400 binden fazla yeni vaka bildirdiği ikinci dalgasını da önceden tahmin eden uzmanlar tarafından yapılan modellemede, üçüncü dalganın muhtemelen ekimde zirve yapacağı belirtildi.

Hindistan Teknoloji Enstitüsü'nün Haydarabad ofisinden Mathukumalli Vidyasagar ve Kanpur ofisinden Manindra Agrawal, Bloomberg'e, modellerinin üçüncü dalganın günlük 100-150 bin vaka civarında zirve yapacağını gösterdiğini ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Vidyasagar, Hindistan'ın güneyindeki Kerala ve Maharaştra eyaletlerinden bildirilen daha yüksek rakamların "tabloyu çarpıtma" potansiyeli taşıdığını söyledi.

Hindistan halihazırda günlük yaklaşık 40 bin koronavirüs vakası bildirirken, bu miktarın ortalama 20 bini Kerala'dan geliyor. Kerala'daki daha yüksek prevalans, belirli bir salgından ziyade bölgede uygulanan testlerdeki artışa bağlanıyor.
 


Hindistan pazartesi günü, 40 bin 134 yeni koronavirüs enfeksiyonu vakası daha ekleyerek, bildirilen toplam enfeksiyon sayısını 31 milyon 700 bine çıkardı. Ülke şu ana kadar 472 milyon 200 bin doz aşı uygulasa da toplam nüfusun sadece yüzde 7,6'sı tam olarak aşılandı.

En son modellemeyi yapan araştırmacılar, Hindistan'ın oluşabilecek sıcak noktaları tespit etmek için gözetim yöntemleri uygulamasını ve genom dizilemenin artırılması yoluyla yeni varyantlar için tetikte kalmasını önererek, uygulanan günlük aşı sayısını artırma ihtiyacını yineledi.

ABD merkezli kâr amacı gütmeyen kuruluş Küresel Kalkınma Merkezi temmuzda, ölüm fazlası tahminlerine dayanarak Hindistan'daki gerçek ölüm oranının 3 milyon ila 4 milyon 700 bin arasında olabileceğini belirtmişti. Bu sayı, 425 bin civarındaki resmi Kovid ölüm oranının neredeyse 10 katına tekabül ediyor. Hindistan hükümeti raporu reddetmekle birlikte, bazı Hint eyaletlerinin verilerini hâlâ "uzlaştırmakta" olduğunu kabul etti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia/india

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU