Aksakal: Uzaya fırlattığımız uydular tespit edemiyorsa, başka ülkelere ait uydulardan aynı hizmeti parasıyla almak zor mu?

DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, orman yangınları ile ilgili sabotaj iddialarının aydınlatılması için uydu görüntülerinden faydalanılması çağrısında bulundu

DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, yangın bölgelerini ziyaret etmek amacıyla gittiği Milas'ta DSP İlçe Başkanlığı’nda bir basın açıklaması gerçekleştirdi / Fotoğraf: DSP

Son bir haftadır yurdun dört bir yanında çıkan yangınların ardından DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, yangın bölgelerini ziyaret etmek amacıyla bugün Muğla’yı ziyaret etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aksakal, DSP Milas İlçe Başkanlığı’nda bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Aksakal, "Öncelikle şunu belirtmeliyim ki; yurdun dört bir yanında "eşzamanlı" olarak başlayan bu yangınların ülke siyasetini dizayn etmek amacıyla çıkarıldığı yaygın söylentisinin doğru olmamasını temenni ediyorum. Aksi halde toplumun tümüne şamil sonuçlar doğuracağı aşikârdır. İşte asıl felâket o zaman yaşanacaktır" dedi.

"Fırsatçılık mantığıyla siyasi ranta evriltme çabası"

Doğal afetlerin yaşanmasında ve bunlarla mücadelesinde kamu yönetimlerinin zafiyetlerinin yok sayılamayacağı gibi, bunlardan ders çıkarılması ve gerektiğinde hesaplaşılması sürecinin hadiselerin yaşandığı anların bir fırsatçılık mantığıyla siyasi ranta evriltme çabalarının da zaman zaman ortaya çıktığını belirten Aksakal, "Türkiye’deki siyaset mekanizmaları son yirmi yıldır böyle bir yöntemi kendilerine hak gördüler. Hatırlarsanız; 1999 Marmara depreminin gerekçesini merkez üssü olan Gölcük’te tüketilen alkole bağlayan zihniyetin, bugünkü iktidarı destekleyen bazı kesimlerin temsilcilerinden oluştuğunu dikkatinize çekmek isterim. Demokratik Sol Parti olarak bu yöntemlerin hiç birine meyil etmedik. Öncelikle adı üzerinde doğal afet olarak baktığımız bu gibi olaylarda biraz önce de belirttiğim şekliyle kamu yönetimlerinin zaafiyeti hususu en önemli etkenlerin başında gelmektedir" diye konuştu.

"Ağzı olan konuşuyor"

Ülke topraklarının büyük bir kısmının fay hatları üzerinde yer aldığını, ormanların büyük çoğunluğunun da çok kolay ateş alabilen ve çok kolay yayılabilen bitki örtüsüyle kaplı olduğu söyleyen DSP Genel Başkanı, yakın zamanda Rize ve Van’dan yaşanan sel felaketlerini de hatırlatarak, "Dere yataklarına bina yapılırsa, ilgili kamu yöneticileri bunları takip etmez veya engellemezse ortaya çıkacak sonuca milletçe katlanmak mecburiyetinde kalırız" dedi.

Bu durumun deprem ve yangın felaketleri için de benzer olduğunu kaydeden Aksakal, "Yaz ayları sadece Türkiye’de değil, diğer birçok ülkelerde de yangın riskinin en üst düzeyde yaşandığı dönemlerdir. Ve her sene biz bu badirelerle karşı karşıya kalmışızdır. Öncelikle yangın söndürme ekipmanlarının yeterli sayıya ulaştırılması başta olmak üzere, yangın alanlarını kısıtlayıcı topoğrafik altyapı çalışmalarının tamamlanmış olması gerekirdi" dedi.

Televizyonlardaki tartışma programlarını artık izlemek dahi istemediklerini belirten Aksakal, "Ağzı olan konuşuyor. İktidar gücünü elinde bulunduran AK Parti 19 yıldır işin başında. THK'nın uçakları konusu da neredeyse 19 yıldır konuşuluyor. Eğer bunları bugüne kadar işler hale getiremediyseniz, ya da yerlerine yenilerini ikâme edemediyseniz, orman bölgelerini ormanın gerçek sahiplerine, orman köylülerine emanet edemediyseniz hiçbir şekilde ağlamaya hakkınız yoktur" şeklinde konuştu.

"Cumhurbaşkanlığı derhal girişimlerde bulunmalı"

Yaşanan felaketlerin siyaset kurumunu yeniden dizayn etmek adına belirli merkezlerden koordine ediliyorsa da bunları tespit etme ve adalete teslim etme sorumluluğunun yine iktidarın omuzlarında olduğunu belireten DSP lideri Aksakal, "Uzaya fırlattığımız uydular yaşanan olayları an be an tespit edemiyorsa, başka ülkelere ait olan uydulardan aynı hizmeti parasıyla almak bu kadar zor mudur? Yangın çıkış noktalarındaki hareketlerin saniyesi saniyesine gözlenebilme olanağı teknik olarak mevcuttur.Cumhurbaşkanlığı derhal bu konuda girişimlerde bulunmalı, eğer bir sabotaj ihtimali varsa müsebbipleri derhal tespit edilerek en kısa zamanda adaletin karşısına çıkarılmalıdır. Aksi halde bu olayları siyasi ranta evriltmek isteyen kesimlerin iddialarının gerçek olduğu kanısı toplumda karşılık bulacaktır" dedi.

Bir taraftan terör örgütlerinin devlete saldırısı olarak ortaya atılan iddialar gibi, Muğla ile ilgili olarak vilayet sınırlarının yüzde 59’unun, orman alanlarının ise yüzde 65’inin maden ruhsatlı olduğu gerekçesiyle bu yangınların çıkarıldığı dedikodusunun toplumda yangın gibi hızla yayılacağını söyleyen Aksakal, "Her ne sebeple olursa olsun bu yangınların çıkış gerekçesi toplumu tatmin edecek şekilde ivedilikle tespit edilmeli ve halkımız aydınlatılmalıdır" şeklinde konuştu.

 

Independnet Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU