CHP Sözcüsü Öztrak: Sosyete damat oldukça ekonomiye dışarıdan saldırıya ihtiyaç yok

Cumhuriyet Halk Partisi Sözcüsü Faiz Öztrak, Türkiye’nin enflasyonu en yüksek sekizinci ülke olduğunu söyleyerek Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıklamalarını eleştirdi

Fotoğraf: AA

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın dışarıdan ekonomiye yönelik saldırıların etkisinin eridiğini ve geriye enflasyon ve faizin kaldığını söylediği açıklamalarını eleştiren Öztrak şöyle konuştu: 

Ekonomi durmuş, işsizlik rekor kırıyor. Damat Bey ‘Halletmemiz gereken enflasyon ve faiz kaldı” diyor. Beyefendi halletmeniz gereken, işsizlik ve yoksulluk. Bir de ‘Son sekiz ayda ekonomiye yapılan saldırıları savuşturduk’ diye övünüyor. Anlamakta zorluk çekiyorum. Dışarısı ‘Rahip’ diyor, iki günde gönderiyorsunuz. ‘NASA çalışanı arkadaşımız’ diyor. İki günde ev hapsine çıkartıyorsunuz. Adamların bir dediğini iki etmiyorsunuz. Niye size dışarıdan saldırıyorlar?” 

CHP Sözcüsü, “Başında dünyada, ekonomide değişen iklimi bir türlü okuyamayan, ülkeyi borca batırmaya devam eden Saray ve onun sosyete damadı oldukça bizim ekonomimize dışarıdan falan saldırıya ihtiyaç yok. Onlar ekonomiyi zora sokmak için gerekeni yapıyorlar” ifadelerini kullandı. 

“Enflasyonda rakiplerimiz: Haiti, Sierra Leone, Angola”

Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, son dönemde açıklanan ekonomi verileriyle ilgili olarak şunları paylaştı: 

“Mayıs ayında açıklanan yüzde 18,7 oranındaki enflasyon oranı, serideki en yüksek mayıs enflasyonu. Türkiye bu oranla dünyada enflasyonu en yüksek sekizinci ülke. Rakiplerimiz, Haiti, Sierra Leone, Angola. Bu ülkelerde dahi enflasyon bizim altımızda. 

Yıllık olarak fiyatı en çok artan hizmet, karayollarının belirlediği köprü geçiş ücreti. Mayıs ayındaki artış yüzde 121. Geçen yıl mayısta yüzde 11 olan gıda enflasyonu, bu yılın mayıs ayında yüzde 29,5. Fiyatı en çok artan ilk 10 üründen yedisi ise mutfakta: 

Sarımsak yüzde 97,4 

Patates yüzde 96,9

Salça yüzde 90,2

Sivri biber yüzde 85

Çarliston biber yüzde 79,3

Domates fiyatı yüzde 73,6 artmış.” 

“Aspirin tedavisiyle ekonomi yönetmeye kalkıyorlar”

Toplam yatırımlardaki gerilemenin son üç çeyrektir devam ettiğini söyleyen Öztrak “Nisan ayında yeni açılan şirket sayısı, geçen yıla göre yüzde 21 düştü. Kapısına kilit vuran şirket sayısı ise geçen yıla oranda yüzde 26 arttı” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı, “Masa başında milletin iradesini gasp etmeye cüret eden kafa, masa başında istatistiklerle oynayarak piyasa dışı müdahaleler yaparak pansumanla, aspirin tedavisiyle ekonomiyi yönetmeye kalkıyor, düzeltiriz zannediyor” ifadelerini kullandı. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU