NASA'nın Mars helikopterinin en zorlu uçuşundan görüntüler yayımlandı

Bu yolculuk sırasında Ingenuity 95 metrelik mesafe kat etti ve 12 metrelik rekor yüksekliğe ulaştı

NASA'nın Mars helikopteri Ingenuity'nin şimdiye kadarki en zorlu ve en yüksek uçuşundan yeni bir video yayımlandı.

Videoda, 10. uçuşunda otonom sürüş yapan Ingenuity, Mars'ın Yüksek Sırtlar (Raised Ridges) diye bilinen bölgesinde hareket ederken görülüyor.

Ingenuity, Kızıl Gezegen semalarındaki 10. uçuşunu 24 Temmuz'da başarıyla tamamlamıştı.

NASA, internet sitesinde yayımladığı açıklamada bunu "en cüretkar uçuş" diye nitelemiş ve helikopterin bir kilometre taşına ulaştığını ifade etmişti.

Bu yolculuk sırasında Ingenuity 95 metrelik mesafe kat etti ve 12 metrelik rekor yüksekliğe ulaştı.

Aynı zamanda helikopter, 10 farklı geçiş noktasından geçerken manevralar da yaptığı için de bu yolculuk "en karmaşık uçuşu" diye de değerlendiriliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

18 Şubat'ta Mars'ın Jezero kraterine inen Perseverance uzay aracı ve ona eşlik eden Ingenuity göreviyle araştırmacılar, aslında kraterdeki Yüksek Sırtlar bölgesini keşfetmeyi de amaçlıyordu.

NASA'nın açıklamasına göre bu uçuştan elde edilen veriler, bilim insanlarının "ilginç" bulduğu Yüksek Sırtlar'ın Perseverance tarafından araştırılacağı, gelecekteki görevlere rehberlik edebilir.

Görevin ardındaki araştırma ekibi uçuştan gelen görüntüleri ve diğer verileri incelemeye devam ederken Ingenuity de Mars'taki 7. iniş noktasında yeni uçuşları bekliyor.

Ingenuity, Mars'a Perseverance'ın karnındaki küçük bir bölmede ulaşmıştı. Aslında sadece 5 uçuş yapması planlanan helikopter, beklenenden iyi performans sergileyince NASA, onu ıskartaya çıkarmaktan vazgeçmiş ve uçuşlarına devam etmesine karar vermişti.

1,8 kilogramlık minik hava taşıtı, Mars'a gelecekte gönderilecek helikopterleri tasarlayacak mühendislere veri sağlayacak.

O helikopterler de mürettebatlı Mars görevlerinde astronotlar için küçük yükleri taşıma işini üstlenecek ve uçurum, mağara, derin kraterler gibi ulaşılması zor yerleri inceleme görevlerini yerine getirecek.

 

Independent Türkçe, NASA, Space

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU