Jeff Bezos, Elon Musk'ın SpaceX'inin NASA'yla yaptığı anlaşmayı bozamadı

Şirket, İnsan İndirme Sistemi (Human Landing System - HLS) programında rekabeti yeniden sağlamak üzere 2 milyar dolarlık (yaklaşık 17 milyar TL) ödenekten feragat ederek ABD'li uzay ajansının bütçe açığını kapatmayı da teklif etti

Milyarderin uzay şirketi Blue Origin, ABD Yönetimi Hesap Verebilirlik Dairesi'ndeki (GAO) federal denetçilerin kararına 50 sayfalık bir itiraz bildirmişti (SPACEX/AFP)

Jeff Bezos, NASA'nın astronotların yeniden Ay'a ayak basmasını sağlayacak iniş sistemi için Elon Musk'ın Uzay Keşif Teknolojileri Şirketi'ne (SpaceX) verdiği 2,9 milyar dolarlık (yaklaşık 25 milyar TL) ödeneği engelleme girişiminde başarısız oldu.

Milyarderin uzay şirketi Blue Origin, ABD Sayıştayı (Government Accountability Office - GAO) federal denetçilerin kararına 50 sayfalık bir itiraz bildirmişti. Şirket, yeni bir Ay'a iniş aracının üretilmesi için gerçekleştirilen ve Alabama merkezli bir savunma sektörü şirketi olan Dynetics'in de teklif vermesiyle üç şirketin katıldığı ihalede, NASA'nın Blue Origin'in teklifini yanlış değerlendirdiğini öne sürdü.

Bu üç şirket, NASA'nın 2024'e kadar Ay yüzeyine ilk kadının ve yeni bir erkeğin ayak basmasını hedefleyen Artemis programında kullanılacak bir iniş aracını geliştirmek üzere yarışıyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Blue Origin, NASA'nın birden fazla sayıda ödenek vermeye ihtiyacı olacağını öne sürerek, iniş aracı için Elon Musk'ın SpaceX şirketine 2,9 milyar dolar (yaklaşık 25 milyar TL) ödenek verilmesine karşı çıktı. GAO'nun açıklamasında, "NASA'nın tek ödeneği SpaceX'e vererek uygunsuz karar aldığı yönündeki itiraz savları reddedilmiştir" dendi.

Şirket, NASA Yöneticisi Bill Nelson'a hitaben kaleme alınan açık mektupla, HLS programında rekabeti yeniden sağlamak üzere 2 milyar dolarlık (yaklaşık 17 milyar TL) ödemeden feragat ederek ABD'li uzay ajansının bütçe açığını kapatmayı da teklif etti.

Dahası şirket, uzay aracının muhtemelen fazladan milyonlarca dolara mal olacak alçak Dünya yörüngesine deneme fırlatışlarını da karşılayabileceğini ifade etti.

GAO hukuk danışmanı Kenneth Patton açıklamasında, uzay ajansının üç iniş aracı teklifine yönelik değerlendirmesinin "ihale kanununa, düzenlemelere ve ihale duyurusunun şartlarına uygun ve makul" olduğunu söyledi.

Blue Origin, cuma günü NASA'nın kararında "temel sorunlar" bulunduğu konusundaki görüşlerini koruduklarını ve GAO'nun "yetki alanları sınırlı olduğu için" bunlara değinemediğini bildirmişti. 



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU