Sudan’da eylemcilere yönelik şiddete Afrika ve Avrupa Birliği’nden tepki

Afrika Birliği Sudan’ın üyeliğini askıya aldı, Avrupa Birliği “güvenilir soruşturma” çağrısı yaptı

Sudan'daki eylemlerin ardından muhaliflere göre 100'den fazla, yetkililere göre ise 46 kişi hayatını kaybetti. Başkent Hartum'daki Sudanlı protestocu da Askeri Geçiş Konseyi'nin iktidarı sivillere bırakması taraftarı / Fotoğraf: Reuters

Sudan'da güvenlik güçlerinin geçen pazartesi günü başkent Hartum'da eylemcilere müdahalesiyle ilgili Avrupa Birliği (AB) güvenilir soruşturma çağrısı yaptı. 

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin yazılı açıklamasında ülkedeki şiddetin bir an önce son bulması gerektiğine değinildi. 

Kuzey Afrika ülkesindeki siyasi tutukluluların serbest bırakılması ve ülkede barışın yeniden inşa edilmesi mesajı veren AB'nin yanı sıra Afrika Birliği'nden (AfB) de tepki var.  

AfB, son şiddet olaylarının ardından Sudan'ın üyeliğinin askıya alındığını açıkladı, sivil iradenin ülkede yönetimi devralmasını engelleyen kişilere karşı cezai yaptırım uygulanabileceğine işaret etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güney Afrika ve İngiltere de iktidarı elinde tutan askerlere yönetimin bir an önce sivillere devredilmesi çağrısında bulundu.

Sudan'daki olaylar

Sudan güvenlik güçleri gösterilerin odağındaki ordu karargahı önündeki eylemcilere gerçek mermi ve göz yaşartıcı gaz ile müdahale etmişti. 

Sudan Doktorlar Komitesi'ne göre şimdiye dek 108 kişi hayatını kaybetti, önce ölü sayısını 61 olarak duyuran Sudan Sağlık Bakanlığı'na göre ise olaylarda 46  kişi hayatını yitirdi.

Ülkede 19 Aralık 2018'de ekonomik kriz nedeniyle başlayan gösterilerin hızla rejim karşıtı eylemlere dönüşmesinin ardından ordu, 11 Nisan'da yönetime el koyduğunu açıklamış ve 30 yıllık Ömer el-Beşir dönemi sona ermişti.

Ordunun ülke yönetimine el koymasının ardından sivil yönetime geçiş için eylem yapan protestocular, geçiş hükümetinin nasıl oluşması gerektiğine dair askeri yetkililerle müzakere yürütüyordu. 

Devrik liderin hapisten kaçtığı iddiasına yalanlama

Devrik Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'in iki aydır tutulduğu başkentteki Kuber Hapishanesi'nden kaçırıldığı ile ilgili haberler ise Sudan polisi tarafından yalanlandı.

Resmi haber ajansı SUNA'da yer alan haberde, "Polis kaçırılma girişimine dair herhangi bir gelişme gözlemlemedi. Bu haberin tamamen asılsız olduğunu teyit ediyoruz." açıklaması yer aldı.

Afrika'nın en geniş ülkesi Sudan, 1 Ocak 1956 tarihinde Mısır ve İngiliz hakimiyetine son vererek bağımsızlığını ilan etmiş, etnik ve dini farklılıklar arasında zaman içinde önce siyasi kutuplaşma ardından iç karışıklık baş göstermişti.

Müslüman-Arap kuzeyle, Animist-Hristiyan güney arasındaki ihtilafın ardından Güney Sudan 2011 yılının ocak ayında düzenlenen referandum ile Sudan'dan ayrılma kararı alıp 9 Temmuz'da resmen bağımsız bir ülke olmuştu. 

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU