İklim krizi 2100'e kadar 83 milyon kişiyi öldürebilir

"Eski tas eski hamam senaryolardan daha agresif iklim politikaları izlediğinizde kurtarılabilecek önemli sayıda hayat var"

(AFP)

Yeni bir araştırmaya göre, iklim krizi 2100 yılına kadar tahmini sayısı 83 milyonu aşan ölüme neden olacak.

Çarşamba günü yayımlanan araştırma makalesinde, atmosfere salımı gerçekleşen her bir ton karbondioksitin (CO2) sebep olduğu ölüm sayısının tahmin edilebilmesi için "karbon ölüm bilançosu" adı verilen yeni bir ölçüm kullanıldı.

Çalışmanın ölçümleri, 2100'e kadar ortalama 4,1°C'ye ulaşan sıcaklık artışı tahminine dayanmaktadır. 

Çalışmada, 2020'de 3,5 Amerikalının ömründeki salıma eşit miktardaki 4 bin 434 ton CO2'nin eklenmesinin "2020-2100 arası beklentilerde küresel ölçekte fazladan bir kişinin ölümüne yol açtığı" belirtildi.

Nature Communications adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmaya göre Amerikalıların ürettiği karbon, diğer ülkelerden çok daha fazla. Yaklaşık 25 Brezilyalı veya 146 Nijeryalı ömürleri boyunca aynı miktarda karbon üretiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ek olarak, çalışma, yüzyılın ortasına kadar halilhazırdaki emisyon gidişatıyla, ortalama sıcaklıkların sanayi öncesi dönemi 2,1 santigrat derece aşacağını varsayıyor. Bu, çalışmanın yayımlanmasına sırada iklim krizinin en kötü sonuçlarının artacağına dair büyük ölçüde üzerinde anlaşılan sınırdır.

Dahası, çalışmada ayrıca 4 milyon ton daha fazla CO2'nin (kabaca bir Amerikan kömür santraliyle aynı miktar) 2100'e kadar 900'den fazla kişiyi öldüreceği de bulundu.

Çalışmanın yazarı ve Columbia Üniversitesi'nde doktora öğrencisi Daniel Bressler, Guardian'a yaptığı açıklamada, modelin sadece ısıya bağlı ölümleri hesaba katması nedeniyle ölüm tahminlerinin muhtemelen düşük tespit edildiğini söyledi. İklim krizi ayrıca hava kirliliği, sel ve yangın kaynaklı artan ölüm oranlarıyla da ilişkili.

Her ne kadar çalışmada bireysel karbon emisyonlarına bakılsa da Bessler, işletmeleri etkileyen iklim politikalarının bireylerin yapabileceğinden daha büyük bir etkiye sahip olacağını belirtti.

Bessler, Guardian'a "Benim görüşüm, bireylerin kişi başına ölüm salımlarını fazla kişisel algılamaması gerektiği yönünde" dedi.

Eski tas eski hamam senaryolardan daha agresif iklim politikaları izlediğinizde kurtarılabilecek önemli sayıda hayat var.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU