100 bin yıl önce yaşamış dev vampir yarasanın kalıntıları bulundu

"Adları Transilvanya’nın ürkütücü Kont Drakula efsanelerinden geliyor"

İllüstrasyonda Desmodus draculae, dev bir tembel hayvanın yuvasında resmediliyor (Daniel Boh / Miramar Doğa Bilimleri Müzesi)

Bilim insanları 100 bin yıl önce yaşamış bir vampir yarasının kalıntılarını keşfetti. Yeni araştırmada Arjantin’de bulunan çene kemiğinin, soyu tükenmiş bir dev vampir yarasa türüne ait olduğu doğrulandı.

Latince ismi Desmodus draculae olan türe ait bu çene kemiğinin keşfi, söz konusu şaşırtıcı hayvanların tarihine ışık tutuyor ve yarasaların neden yok olduğuna dair bazı ipuçları sağlıyor.

Yarasalar çok çeşitli hayvanlar. 50 milyon yıl önce ortaya çıktığı düşünülen bu hayvanlar bilinen tüm memeli türlerinin yaklaşık yüzde 20’sini oluşturuyor.

Yeni araştırmada kalıntıları incelenen yarasa ise çok daha ilgi çekici. Zira bu, yaşayan vampir yarasa akrabalarından yüzde 30 daha büyük. Bu hayvanların kanat açıklığının 50 santimetreye, kütlelerininse 60 grama ulaştığı ifade ediliyor.

Bu da onu bilinen en büyük vampir yarasa türü kılıyor ve "dev vampir yarasa" diye anılmalarını sağlıyor.

Arjantin’deki Miramar Doğa Bilimleri Müzesi Paleontoloji Laboratuvarı’ndan araştırmacı Mariano Magnussen, "Adları Transilvanya’nın ürkütücü Kont Drakula efsanelerinden geliyor" diye açıklıyor:

Ancak gerçek hayatta onlar, hayvanların kanıyla birkaç dakika rahatsızlık vermeden beslenen barışçıl hayvanlardır. Kötü yanları enfekte olduklarında kuduz veya başka hastalıkları bulaştırabilmeleridir.

Desmodus draculae fosillerine genellikle Arjantin, Meksika, Ekvador, Brezilya, Venezuela, Belize ve Bolivya gibi ülkelerde rastlanıyor.

Araştırmada incelenen çene kemiği de Buenos Aires'in güneydoğusundaki bir paleontolojik kazı bölgesinde bir mağarada bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırma ekibinden Dr. Daniel Tassara, "Bu vampir, mağaraya sığınmak için mi girdi yoksa başka bir hayvanı avlamak için mi girdi, bilmiyoruz" ifadelerini kullandı.

Dr. Tassara, "Desmodus draculae, uçan dev memelilerin sonuncusuydu muhtemelen Küçük Buz Çağı yüzünden, 1820 civarında, sömürge döneminde soyu tükendi" diye devam etti.

Diğer yandan bulunan fosilin bölgenin eski iklimine dair yeni bilgiler ortaya koyabileceği düşünülüyor.

Araştırmacılar, bölgedeki iklimin 100 bin yıl önce bugünkünden çok daha farklı olduğunu, bu yüzden değişen iklim ve av bulamaması sebebiyle bu vampir yarasa türünün yok olduğunu tahmin ediyor.

 

Independent Türkçe, SciNews, ScienceAlert, Donanım Haber

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU