Manavgat'taki orman yangınında ölü sayısı 4'e yükseldi

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yaptığı açıklamada, "Antalya Manavgat yangını kontrol altında ancak gece saatlerinde Akseki'de devam eden bir yangın var" dedi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Antalya'nın Manavgat ve Akseki ilçelerindeki orman yangınlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde çıkan yangınlardan 31'inin kontrol altında olduğunu, 10 yangını da kontrol altına alma çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

1 kişi hayatını kaybetti

Pakdemirli, Manavgat'ta henüz belirlenemeyen nedenle dün çıkan ve rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayılırken yangının kontrol altına alındığını 1 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Pakdemirli "Antalya Manavgat yangını kontrol altında ancak gece saatlerinde Akseki'de devam eden bir yangın var" dedi. Pakdemirli evinde yalnız kalan 82 yaşındaki bir kişinin ise hayatını kaybettiğini açıkladı.

Pakdemirli, "Vatandaşlarımız uyarıları mutlaka dikkate alsınlar, uyarıları boşa yapmıyoruz. Elbette malımız önemli ama hiçbir şey canımızdan önemli değil" dedi.

10 kişi mahsur kaldı

Pakdemirli ayrıca Oymapınar Barajı'nda 10 kişinin mahsur kaldığını ancak hayati tehlikelerinin olmadığını da söyledi. Pakdemirli, "Oymapınar Barajı'ndaki vatandaşlarımız için ambulansımız ve AFAD ekiplerimiz yolda. Yol açık, onları bir şekilde tahliye etmeye çalışacaklar" dedi. Helikopterle bu kişilerin kurtarılması imkanının şu an için olmadığını kaydeden Pakdemirli, helikopterlerin güçlükle havada kaldıklarını söyledi.

Bakan Pakdemirli, “Antalya'da 18 köy ve mahalle boşaltıldı, Adana Kozan'da 6 köy, Mersin'in Aydıncık ilçesinde 5 köy boşaltıldı" bilgisini paylaştı.

Yangının çıkış sebebi

Yangının çıkış sebebiyle ilgili çok yönlü soruşturma yürütüldüğünü ifade eden Pakdemirli, "Elbette yangınların tespiti son derece önemli ama şu anda tespitten çok yangınların kontrol altına alınması, mümkünse cana ve mala zarar gelmemesi konusu daha önemli. Arkadaşlarımız çalışıyorlar" dedi.

 "İlerleyen saatlerde ek tedbirler alma ihtimalimiz olabilir"

Pakdemirli, tüm kamu kurumlarının da çalışmalara destek verdiğini söyleyerek, en kısa zamanda yangınları kontrol altına almak için cansiperane çalışıldığını kaydetti.

Vatandaşlara emniyetin, jandarmanın, AFAD'ın çağrılarına uymaları yönünde çağrıda bulunan Pakdemirli, "Boşaltılması gereken yerleri boşaltalım. Şu an itibarıyla önemli bir yerleşim yeri tehdidi yok, cana yönelik bir tehdit yok ama ilerleyen saatlerde rüzgarın yön değiştirmesiyle beraber ek tedbirler alma ihtimalimiz olabilir" diye konuştu.

"Temennimiz yangınların kontrol altına alınması"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da Akseki'deki yangında bir kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, başsağlığı diledi.

Gece boyunca yangınla mücadelenin devam ettiğine dikkati çeken Çavuşoğlu, kendilerinin de hastanede tedavi gören vatandaşları ziyaret ettiklerini söyledi. Sağlık durumlarının iyi olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, "Temennimiz hem Manavgat'taki hem de Türkiye'nin çeşitli yerlerindeki yangınların kontrol altına alınması ve söndürülmesidir." dedi.

Orman teşkilatı, belediyeler başta olmak üzere tüm kurumların gayretli şekilde çalıştığını dile getiren Çavuşoğlu, "İnşallah can kaybı olmadan yangınları kontrol altına alıp söndürürüz." ifadesini kullandı.

Ölü sayısı 4'e çıktı

Bakan Pakdemirli daha sona sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada bir vatandaşın daha yangın nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurdu. Böylece yangın kaynaklı can kaybı sayısı 4'e yükseldi.

Oymapınar Barajı'nda mahsur kalan 10 kişi kurtarıldı

Manavgat Kaymakamı Mustafa Yiğit, orman yangını sonrası Oymapınar Barajı'ndaki bir restoranda mahsur kalan 10 kişinin kurtarıldığını bildirdi.

Kaymakam Yiğit, AA muhabirine, yangın nedeniyle Güzelyazı köyü Oymapınar Barajı'ndaki bir restoranda mahsur kalan 10 kişinin kurtarılması için sabah saatlerinden itibaren yoğun bir çalışma yürütüldüğünü söyledi.

Çalışmanın başarıyla sonuçlandığını belirten Yiğit, "Oymapınar Barajı'nda mahsur kalan 10 vatandaşımız kurtarıldı, hastanede kontrol altına alındı. Dumandan etkilenmişler, hayati tehlikeleri yok" dedi.

AFAD ise "Manavgat'taki yangın'da 3 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 122 vatandaşımız etkilenmiştir. 58 vatandaşımızın tedavileri devam etmektedir" açıklaması yaptı.

"Entübe durumunda olan 10 hasta tedbir amaçlı başka hastaneye nakledilmiştir"

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Manavgat Devlet Hastanesi yoğun bakımdaki 10 hastanın tedbir amaçlı başka hastanelere sevk edildiğini bildirdi.

Pakdemirli, yaptığı açıklamada, "Manavgat Devlet Hastanesi yoğun bakımda entübe durumunda olan 10 hasta tedbir amaçlı başka hastaneye nakledilmiştir. Manavgat Devlet Hastanesi yangınla alakalı herhangi bir tehlikeyle karşı karşıya değildir. Hizmetine devam etmektedir." ifadesini kullandı.

Öte yandan, Manavgat ve Akseki ilçelerindeki yangınlara havadan ve karadan müdahale sürüyor.

Habertürk TV'de dün yer alan açıklamasında Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek "Antalya'da bugüne kadar bu büyüklükte yangın görmedik. 4 bölgede başlaması düşündürücü" demişti.

 

Independent Türkçe, AA, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU