Türkiye’nin Mısır’a iade ettiği Muhammed’den 55 gündür haber yok

Ocak ayında Somali’den gelip Türkiye’ye girmek isterken Kahire’ye gönderilen Mısırlı Muhammed Abdülhafiz Hüseyin’in işkence gördüğünden ve akli dengesini yitirmiş olabileceğinden şüpheleniliyor

Muhammed Abdülhafiz Hüseyin'in Kahire uçağındaki ters kelepçeli fotoğrafı Atatürk Havalimanı'nda çalışan bir temizlik işçisi tarafından çekilmişti. 

Sığınmak için geldiği Türkiye’den ocak ayında Mısır’a iade edilen İhvan mensubu Muhammed Abdülhafiz Hüseyin’den 55 gündür haber alınamıyor.

16 Ocak akşamı Somali’den Türkiye’ye gelen Hüseyin, pasaport kontrolünde isminin “Mısır’ın istediği suçlular” arasında çıkmasının ardından, Sisi rejimi karşıtı İhvan (Mısır'daki Müslüman Kardeşler Teşkilatı) mensubu olduğunu, hakkında idam kararı verildiğini ve sığınma talebinde bulunacağını söylemişti. 

Muhammed Abdülhafiz Hüseyin’in eşi Walaa Tarık Mahmud el Gazali, Uluslararası Af Örgütü Basın Koordinatörü Beril Eski’ye verdiği röportajda eşinin ağır işkence gördüğüne inandığını ve akli dengesini yitirmiş olabileceğini söyledi. El Gazali, “En çok onun unutulmasından korkuyorum” diye konuştu. 

“Aldığı sağlam güvence ile İstanbul’a gelmişti”

Karar’da yayınlanan röportaja göre Muhammed, yaşadığı Somali’den Türkiye’de sığınma başvurusunda bulunabileceğine yönelik aldığı sağlam güvencelerle İstanbul’a geldi. 

El Gazali, eşi geri gönderilmeden önce Atatürk Havalimanı’nda tutulurken telefondan yazıştıklarını, Hüseyin’in sığınma başvurusunun kabul edileceği konusunda çok rahat olduğunu ancak bir anda telefonunun ulaşılamaz hale geldiğini söyledi.

El Gazali, Muhammed’in sığınma başvurusu için bazı Arapça cümleleri arkadaşları vasıtasıyla Türkçe’ye çevirdiğini ve mesajları havalimanındaki görevliye gösterdiğini anlattı. 

Havaalanında gözaltına alındıktan sonra Kahire’ye gönderilen Muhammed şu anda kimsenin bilmediği bir cezaevinde tutuluyor.

Doğuştan hasta 19 aylık bir bebeği var

Eşinin sınır dışı edilmesinden sonra Türkiye’den yetkililer vasıtasıyla İstanbul’a gelen El Gazali, İstanbul’da yaşıyor ve hâlâ eşinin havalimanında el konulan eşyalarını almak için uğraşıyor. 

Doğuştan bağışıklık sistemi hasta olan 19 aylık bebeğiyle yaşayan El Gazali, yetkililerinin kendisiyle ilgilendiğini, ikametgâhını kısa bir süre önce aldığını söyledi. 

El Gazali, havayolu yetkililerinin eşinin eşyalarını kendisine halen teslim etmediğini belirterek bu konuda yardım istiyor.
 

Hişam Bereket adlı bir savcıya yönelik bombalı saldırıdan suçlu bulunan Muhammed Abdülhafiz Hüseyin, Mısır’a geri gönderilmeden önce mahkeme tarafından gıyaben ölüm cezasına mahkûm edilmişti. 

Uluslararası Af Örgütü’ne göre 2015’te Hişam Bereket’e yönelik saldırı sırasında genç mühendisin Mısır dışında olduğuna dair deliller var ancak buna rağmen saldırıdan sorumlu tutuluyor. 

Bereket davasında bugüne kadar dokuz sanığın ölüm cezası infaz edildi.
 


Havalimanı emniyeti: Koruma talebinde bulunmadı

18 Ocak’ta sabah 01:30 uçağıyla Mısır’a geri gönderilen Hüseyin hakkında Müslüman Kardeşler’den yapılan açıklamada Mısırlı mühendisin Kahire Havalimanı’nda gözaltına alındığı ifade edilmişti. 

İadenin ardından havalimanı emniyetinden yapılan açıklamada bu süreçte Muhammed Abdülhafız’ın herhangi bir uluslararası koruma talebinde bulunmadığı belirtilmişti

6 Şubat’ta İstanbul’da açılan soruşturma kapsamında pasaport büro amirliğinden sekiz polis görevden uzaklaştırılmıştı

Muhammed Abdülhafız, Müslüman Kardeşler'in silahlı kanadı olduğu belirtilen Hasım Hareketi'ne üye olmakla suçlanıyor. İddianamede yer alan 304 sanığın 2014-2015 yılları arasında Hasım adlı örgüt adına kanuna aykırı eylemler yaptığı öne sürülüyor. Örgüt üyeleri "Anayasa hükümlerini bozmak, devlet kurumlarının işlevini engellemek, vatandaşların özgürlüğüne kastetmek, polise ve Mısır güvenlik güçlerine saldırı düzenlemek, toplum düzenini bozmak, ateşli silah bulundurmak, İhvan'a bağlı silahlı terör örgütü kurmak"la suçlanıyor. 

Örgütün din adamları, savcılar ve emniyet güçlerini hedef alan 17 farklı saldırı planladığı ve yapılan soruşturma sonucu Türkiye’ye kaçmaya çalışan Muhammed'in bu örgütün operasyon merkezini yöneten kişilerden biri olduğu suçlaması da iddianamede yer alıyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU