Afganistan'da infaz edilen Nazar Muhammed hakkında yeni iddia: Komedyen değil CIA milisiydi

Pakistanlı gazeteci "Bu modern silahlara ve telsizlere nasıl erişebildi? Silahları şaka yapmak için mi kullanıyor?" diye yazdı

Muhammed'in öldürülmeden önce Taliban tarafından kaçırılıp araçta şiddet gördüğüne ilişkin bir video sosyal medyada gündem oldu (@TajudenSoroush / Twitter)

Afganistan’da Haşa Cevan ismiyle bilinen ve Taliban tarafından boğazı kesilerek öldürüldüğü öne sürülen komedyen Nazar Muhammed hakkında yeni bir iddia ortaya atıldı.

Pakistanlı gazeteci Talha Ahmed’in Twitter hesabından yaptığı videolu paylaşımlarda Muhammed’in CIA destekli Afgan Yerel Polisi (ALP) adlı bir gruba üye olduğu iddia edildi.

Söz konusu videolarda Muhammed, silahlarla birlikte görülüyor.

 


Gönderisinde "O bir psikopattı!" diye yazan gazeteciyse komedyenin çocuk istismarı da dahil olmak üzere birçok insan hakkı ihlalinde bulunduğunu öne sürdü.

Gazeteci, Muhammed’in telsiz ve silahlarla görüldüğü bir videonun üzerine "Bu modern silahlara ve telsizlere nasıl erişebildi? Silahları şaka yapmak için mi kullanıyor?" diye yazdı.

Taliban’ın Muhammed’i ALP komutanı ve çocuk tecavüzcüsü olmakla suçladığını, bunun üzerine kendisinin de bu ismi araştırdığını aktaran Ahmed’in iddiaları şu şekilde:

Oğlan çocuklarına tecavüz de dahil olmak üzere ciddi insan hakları ihlallerine karışan bir pedofiliydi. Sanatına dair hiçbir kayıt yok. Ama ALP'ye atfedilmiş bir görüntüsü de dahil olmak üzere silahla görüldüğü onlarca videosu var. Bu videoda birkaç yerli, onu kontrol noktalarında rüşvet almakla suçluyor.

 


Ne olmuştu?

Kandehar Emniyet yetkilileri, dün Taliban üyelerinin Muhammed’i Kandehar şehrinin Dand ilçesindeki evinden alarak bilinmeyen bir yerde öldürdüğünü açıklamıştı.

Yerel basında çıkan haberlerde, Taliban üyelerinin kapı kapı dolaşıp hükümet yetkililerini aradığı sırada Muhammed'i alıkoyduğu aktarılmıştı. Muhammed'in, boğazı kesilerek öldürüldüğü ileri sürülmüştü.

Iran International Muhabiri Tajuden Soroush’un paylaştığı bir görüntü de sosyal medyada geniş yankı bulmuştu. Görüntülerin, Muhammed’in son anlarına ait olduğu iddia edilmişti.

 


Soroush, Twitter gönderisinde "Bu video, komedyen Haşa'nın Taliban tarafından alıkonduğu anları gösteriyor. Onu arabanın içinde tokatladılar ve sonra öldürdüler" ifadelerini kullanmıştı.

Taliban iddiaları reddediyor

Evinden sürüklenerek çıkarıldığı öne sürülen Muhammed’in bir ağaca bağlanarak boğazının kesildiği ve yerde yatarken bulunduğu aktarılmıştı.

Muhammed’in ailesi, cinayetten Taliban'ı sorumlu tutarken, Taliban’dan gelen açıklamada bu iddialar reddedilmişti.

Öte yandan daha önce de CNN, Taliban'ın ABD Ordusu için çalışan Afgan tercüman Sohail Pardis'in başını kestiğini aktarmıştı.

 

Independent Türkçe, Habertürk

Derleyen: Çağla Üren
 

DAHA FAZLA HABER OKU