ABD ordusunun drone saldırılarında öldürdüğü sivillere ilişkin verileri sızdıran analiste 45 ay hapis

Belgeler, sözümona hatasızlığıyla lanse edilen drone saldırılarındaki sivil ölümlerinin boyutunu ortaya çıkarmıştı

ABD ordusu, drone'ları özellikle Ortadoğu'daki savaşlarda kullanmıştı (AFP)

ABD ordusunun tartışmalı drone savaş programının iç işleyişine dair bilgilerin sızmasını sağlayan ABD Hava Kuvvetleri eski istihbarat analisti Daniel Hale, salı günü 45 ay hapis cezasına çarptırıldı.

33 yaşındaki Hale'a, ordunun hedeflerini seçme şekli ve sözümona isabetli savaş yönteminin kullanımı sonucu sıklıkla kazara öldürülen çok sayıdaki sivile ilişkin rakamlar gibi herkesin peşinde olduğu bilgileri içeren belgeleri sızdırması üzerine 2019'da dava açılmıştı.

Hale, salı günü Virginia'daki federal mahkemede yargıca, belgeleri "drone savaşının bizi güvenli tuttuğu, bizim yaşamımızın diğerlerinden daha değerli olduğu yalanını" ifşa etmek için sızdırmayı seçtiğini söyledi.

Buradayım çünkü asla benim olmayan bir şeyi, değerli insan hayatını çaldım. Bu hadiseler sanki gerçekleşmiyormuş gibi davranılan bir dünyada yaşamayı sürdüremezdim. Lütfen, sayın yargıç, insanların hayatı yerine belgeleri aldığım için beni bağışlayın.

Çeşitli tahminlere göre 2004'ten bu yana ABD drone programı, aralarında muhtemelen binlerce çocuk ve çok sayıda ABD vatandaşının da yer aldığı, 9 bin ila 17 bin arasında kişinin ölümüne neden oldu. Öte yandan gerçek veriler, aksi kanıtlanmadığı sürece drone saldırılarındaki zayiatları "çatışmada öldürülen düşmanlar" olarak kategorize eden hükümet tarafından gizlenmişti.

Hale salı günkü duruşmada, "Drone savaşında bazen öldürülen 10 kişiden 9'u masum oluyor" dedi.

İşinizi yapmak için vicdanınızın bir kısmını öldürmeniz gerekiyor.

Federal yetkililer, Hale'in eylemine daha az idealist yaklaştı. Davayı yöneten ABD bölge mahkemesi yargıcı Liam O'Grady, eski analistin "masum insanları öldüren drone programı hakkında konuştuğu için yargılanmadığını" ve "söz konusu belgelerden herhangi birini almadan da bir muhbir olabileceğini" söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan eyaletin Başsavcı Yardımcısı Gordon Kromberg, dava dilekçesinde sızıntıların ulusal güvenliği tehlikeye attığını yazdı.

Kromberg, "Bu bilgiler teröristler veya diğer yabancı düşmanlar tarafından çoktan kullanıldı mı veya gelecekte kullanılır mı bilmiyoruz" dedi.

Emin olabileceğimiz şey, Hale'nin eylemlerinin geçmişte Amerikalıların emniyet ve güvenliğine zarar verme riski taşıdığı ve gelecekte de böyle olmaya devam edeceğidir.

Yetkililer, sızdırılan materyallerin sivil özgürlükler ve ulusal güvenlik odaklı basın kuruluşu The Intercept tarafından alındığını da ima etti.

The Intercept genel yayın yönetmeni Betsy Reed, salı günü yaptığı açıklamada, "Daniel Hale, hükümetin The Intercept tarafından yayımlandığını ima ettiği belgeleri sızdırdığı için yıllarca hapis yatacak" dedi.

Bu belgeler, sivillerin öldürülmesinin önceden kabul edilenden çok daha yaygın şekilde gerçekleşmesi de dahil, ABD hükümetinin gizli ve kanlı drone savaşı hakkındaki gerçeği açığa çıkardı. The Intercept, kaynaklarımız hakkında yorum yapmayacaktır. Ancak bahse konu belgeleri gün ışığına çıkaran kişi, şüphesiz yüce bir kamu amacına hizmet etmiştir.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU