IŞİD şüphelisi ABD’li kadınlar çocuklarıyla birlikte Suriye’den ayrılarak ABD’ye kabul edildi

ABD’nin bu hamlesinin yurttaşlarını ülkelerine kabul etmeyen Avrupa ülkeleri üzerinde baskı oluşturacağı ifade ediliyor

Fotoğraf: The Independent

Suriye’de IŞİD bağlantıları nedeniyle tutuklu bulunan iki kadın altı çocuğuyla beraber ABD’ye kabul edildi. Bu terör grubunun halifeliğinin yenilmesinin ardından iki ülke arasında yapılan ikinci transfer.

İsimleri henüz açıklanmayan kadınlar ABD’ye “ABD ordusunun isteği üzerine” Suriye’deki Kürt güçleri tarafından iade edildi.

Bu kadınlar, çoğunluğu bu yılın başlarında IŞİD bölgesinden kaçarken toplanan ve fiilen kuzeybatı Suriye’deki toplama kamplarında tutulan binlerce yabancı kadın arasında yer alıyor.

Bu kadın ve çocukların geleceği kendi yurttaşlarını ülkeye kabul etmek istemeyen pek çok Batılı ülkede sıcak bir tartışmanın konusu olmaya devam ediyor.

Washington, Suriye’de kaldıkları müddetçe güvenlik riski oluşturmaya devam edecekleri gerekçesiyle Avrupa ülkelerine savaşçılar da dahil olmak üzere kendi yurttaşlarını memleketlerine götürmeleri yönünde defalarca çağrı yaptı. Kürt güçleri binlerce IŞİD mahkumu ve ailelerini ebediyen tutmaya devam edemeyeceklerini söylüyor. ABD’nin bu son hamlesinin Avrupa üzerinde bu konuya dair baskıyı artıracağı tahmin ediliyor.

Kürtlerin elindeki bölgenin dış ilişkilerden sorumlu eş başkanı Abdülkerim Ömer “ABD’nin isteği ve bu insanların yurttaşı oldukları ülkeye dönme arzusu üzerine herhangi bir baskı ya da zorlama olmaksızın kuzeybatı Suriye öz yönetimi iki Amerikalı kadın ve altı çocuğu ABD hükümetine teslim etmiştir” dedi.

 

 

Kürtlerin elindeki bölgedeki kamplarda tahminen 18 İngiliz kadın ve 30 çocuk bulunuyor. İngiliz hükümeti yurttaşlarını İngiltere’ye geri götürmekle ilgili güvenliğe dair kaygılar dile getirmişti. IŞİD üyelerinin yargılanmasının işledikleri spesifik suçlara dair kanıtların bulunmaması nedeniyle son derece güç olması da İngiltere’de salıverilmeleri ve saldırılara girişmeleri riskini artırıyor.

Ancak kamplara akının başladığı aralık ayından bu yana en kalabalık kamplardaki koşullar, düzinelerce çocuğun ölümüne neden oldu. BM rakamlarına göre çoğu yetersiz beslenme ve hastalıktan olmak üzere o zamandan bu yana kamplara ulaşma yolunda ya da kamplarda ölen çocukların sayısı 200’ü buldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunların arasında kamplardan birinde hayatını kaybeden Şamima Begüm’ün Cerrah adlı bebeği de var. İngiliz genç Begüm, 2015’de IŞİD’e katılmak üzere Londra’daki evinden kaçmıştı.

İngiliz politikasında değişiklik olabileceğine dair ilk sinyal bu hafta İngiltere Savunma Bakanı Penny Mordaunt’tan geldi. Mordaunt, hükümetin IŞİD’e katılmak üzere ülkeden ayrılan “masum” çocukları geri getirmenin yolları üzerinde çalıştığını söyledi.

Mordaunt salı günü yaptığı açıklamada “Bence İngiliz kamuoyu bir savaş bölgesinde kalan masum çocuklara karşı mutlak bir sorumluluğumuz olduğuna dair bizimle hemfikir olacaktır. Onları oradan çıkarmak çok güç bir şey ve orada bulunan ailelerin fiili rızasını gerektiriyor” demişti.


 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Meriç Şenyüz

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU