Afrika’daki çocuk ölümlerinin yarısı açlıktan kaynaklanıyor

“Çocuk açlığı temelde siyasi bir sorundur. Ülkeler ekonomik büyümeyi sürdürseler bile kadınlara, çocuklara ve yoksullara yönelik politikalar uygulanmadığı sürece sorun çözülemez”

Fotoğraf: Reuters

Alessio Perrone - The Independent

Pan-Afrikalı bir düşünce kuruluşunun hazırladığı rapora göre, Afrika’daki çocuk ölümlerinin yarısının nedeni açlık.

Addis Ababa merkezli Afrika Çocuk Politikası Forumu (ACPF), 2018’de 60 milyon çocuğun fiziksel gelişiminin yetersiz beslenme yüzünden bozulduğunu ve çocukların bodur kaldığını belirtti.

ACPF’nin “İrade Eksikliği - Afrika’da Çocuk Açlığı” başlıklı raporunda, çocukların yüzde 90’ının yetersiz veya kötü beslendiği ifade edildi.

Raporda konuyla ilgili şu açıklamalar yer aldı:

Dünya genelinde, her üç saniyede bir çocuk ölüyor. Bu, günde 10 bin çocuğun öldüğü anlamına gelir. Açlık çeken insanların yüzde 60’ı ise kadın.

Düşünce kuruluşu ayrıca, Afrika’daki çocuk açlığının sadece yoksulluktan ve kaynak eksikliğinden değil, yanlış politikalardan ve kaynakların eşit şekilde paylaşılmamasından kaynaklandığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Raporun önsözünü kaleme alan ACPF Başkanı Assefa Bequele, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

Çocuk açlığı temelde siyasi bir sorundur. Ülkeler ekonomik büyümeyi sürdürseler bile, kadınlara, çocuklara ve yoksullara yönelik politikalar uygulanmadığı sürece, sorun çözülemez.

The Independent’a konuşan ACPF Kalite Müdürü Shimelis Tsegay da, “Ekonomik büyüme çocuk açlığına tek başına son veremez” dedi.

Açlığı azaltmada kadın dostu politikaların önemini de vurgulayan Tsegay sözlerine şöyle devam etti:

Ülkeler kadın dostu politikalar uygulamaya başladığında, açlık çekenlerin sayısının azaldığını görecek. Kadınlar siyasi gündemin merkezinde olmalı.

Açlığın en yüksek seviyede olduğu ülkelerin başında Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad ve Madagaskar geliyor. Tunus, Cezayir ve Fas ise açlıktan en az etkilenen Afrika ülkeleri arasında.

Açlık sorunun ortadan kaldırılmasının aynı zamanda bir yatırım olarak görülebileceğini söyleyen raporda, çocuklarda görülen bodurluğu azaltmak için harcanan her doların Nijerya’da 85, Sudan’da 80 ve Kenya’da 60 dolar olarak geri döneceği ifade edildi.

Ayrıca açlığın ana nedenlerinin eşitsiz gelişim, silahlı çatışmalar ve bozuk gıda sistemi olduğu belirten yetkililer, iklim değişikliğinin de önemli bir faktör olduğu vurguladı.

Raporda iklim sorunuyla ilgili şu ifadelere yer verildi:

2017’de yaşanan ani iklim değişiklikleri, 23 ülkede akut gıda güvensizliği yarattı. 39 milyondan fazla insan bu durumdan etkilendi. Bunların çoğu da Afrikalı. Ani değişimden etkilenenler arasında Etiyopya’da 8,5 milyon, Malawi’de 5,1 milyon, Zimbabve’de 4,1 milyon, Kenya’da ise 3,4 milyon kişi bulunuyor.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Çağla Üren 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU