Tokyo 2020: Yüzücüler havuzda neden çift bone takıyor?

Dana Vollmer, Londra 2012'de 100 metre kelebekte bir bonesinin çıkmasına rağmen altın madalya kazanmıştı

Britanyalı Adam Peaty, 100 metre kurbağalamada altın madalya kazanarak Olimpiyat şampiyonu unvanını korudu (Reuters)

Olimpik zaferin saniyenin çok küçük bir kısmı veya parmak ucuyla belirlenebildiği bir sporda, yüzücüler suyu olabildiğince verimli bir şekilde yarabilmek için tüm avantajlara başvurur.

Yüzücü bonesi takmak da buna dahil. Ama sadece tek bir yüzücü bonesi değil.

Bu hafta Tokyo Olimpik Su Sporları Merkezi'ndeki havuza dalan çoğu rakip iki bone takıyor olacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uzmanlar üst üste iki yüzücü bonesi takmanın, uzun saçları sporcunun yüzünden uzak tutma haricinde iki sebebi daha bulunduğunu söylüyor.

İki bonenin altında yatan teoriye göre, boneler yüzücünün gözlüğünü sabit tutmaya yardımcı oluyor ve gözlüğün açıkta kalan kayışlarını kapatarak sudaki sürtünmeyi azaltıyor.

Sürtünmedeki azalma, yüzücünün suda artan bir verimlilikle, daha yüksek hızda hareket etmesine ve yarışı daha hızlı bitirmesine olanak tanıyor.

Çoğu durumda yüzücü gözlüğü, lateksten üretilmiş bir bonenin üzerinde dururken, bunun da üzerine silikon yüzücü bonesi takılıyor.

Gözlemciler, kırışma veya yırtılma olasılığı daha yüksek olan lateksin sağladığı sürtünmenin, üzerindeki silikon bonenin çıkmasını engellediğini ifade ediyor.

ABD 2012 Olimpik Kadın Takımı yardımcı antrenörü Dave Salo, lateks bonelerin silikonlara kıyasla daha fazla kırışma eğiliminde olduğunu belirtiyor.

Salo, daha önce Yahoo'ya yaptığı açıklamada, "Dış silikon bone şeklini daha iyi koruyor ve fazla kırışmayarak daha az sürtünme sağlıyor" dedi.

Bonelerden herhangi birinin düşmesi nadir bir olay.

Ancak Dana Vollmer, 2021 Londra oyunlarında 100 metre kelebekte bir bonesinin çıkmasına rağmen altın madalya kazanmıştı.

Vollmer söz konusu hadise sonrası, "Üstteki bone çıktı" dedi.

Daha önce hiç böyle bir şey yaşamamıştım. Bunu düşündüm ve belki de böylece bacaklarımın ağrıması gibi şeyler aklımdan çıktı. Bilmiyorum.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/sport/olympic

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU