ABD'de Kovid-19 vakalarının yüzde 60 oranında eksik sayılmış olabileceği ortaya çıktı

Araştırmacılar, yaklaşık 65 milyon ABD'linin Kovid-19'a yakalanmış olabileceğini ortaya koydu

ABD'lilerin yaklaşık yüzde 56'sı tamamen aşılandı (Unsplash)

Washington Üniversitesi'nden araştırmacılar, ABD'deki Kovid-19 vakalarının sayısının yüzde 60 oranında eksik sayılmış olabileceğini keşfetti.

Hakemli bilimsel dergi PNAS'ta yayımlanan yeni araştırmada ülkede bildirilen vakaların "tahmini toplam enfeksiyon sayısının sadece bir kısmını temsil ettiği" ifadeleri yer aldı.

Araştırmada ABD'deki ölümlerle, her gün uygulanan test sayısıyla ve pozitif çıkan vakalarla ilgili veriler yer aldı. Daha da önemlisi, bazı eyaletlerde Kovid-19'la ilgili rastgele örneklenen kişilerle ilgili çalışmalardan elde edilen veriler de dahil edildi.

Ankete tabi tutulacak kişilerin belirli bir nüfustan eşit olasılıkla seçildiği rastgele örneklem çalışmaları, bir hastalığın gerçek yaygınlığına dair güçlü kanıtlar sağlıyor. Zira testler ve diğer uygulamalar asemptomatik kişileri tespit etmede genellikle yetersiz kalıyor.

Washington Üniversitesi'nde sosyoloji ve istatistik profesörü, aynı zamanda çalışmanın ortak yazarı Adrian Raftery, "Kovid-19 pandemisini anlamak için yararlanabileceğimiz her türden veri kaynağı mevcut" dedi.

Her veri kaynağının kendi kusurları vardır. Bir bölgede, eyalette veya ülkede Kovid-19'un yaygınlığına dair fikir edinmek için kullandığımız yöntemin güçlü yönlerinden yararlanabileceğimiz bir çerçeve geliştirmek istiyoruz.

Araştırmacılar işte bu verilerin analizine dayanarak yaklaşık 65 milyon ABD'linin Kovid-19'a yakalanmış olabileceğini ortaya koydu. Resmi rakamlarsa ABD'de yaklalık 35 milyon kişinin koronavirüse yakalandığını söylüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çalışmanın ortak yazarı Nicholas J. Irons, eksik sayım oranının, pandeminin ciddiyetine ve test miktarına bağlı olduğunu ifade etti.

"Pandemi şiddetliyse ve testleriniz sınırlıysa eksik sayım oranı çok yüksek olabilir. Bu durumda enfeksiyonların önemli bir kısmını kaçırmışsınızdır" diyen Irons, sözlerini şöyle sürdürdü:

Testlerin yaygın olduğu ve pandeminin de o kadar şiddetli olmadığı bir durumda eksik sayım oranı daha düşük olur.

 

Independent Türkçe, The Guardian, PNAS

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU