"Macera aramaya" Suriye'ye giden İsrailli 8 ay hapis cezasına çarptırıldı

Dina Kohen, "Benim için Suriye, seyahat için gittiğim yerlerden biriydi" demişti

Suriye'ye geçerek diplomatik krize yol açan Dina Kohen 25 yaşında (Dina Kohen)

Bu yılın şubat ayında Suriye'de yakalanan ve iadesi için devletlerin pazarlık masasına oturduğu Dina Kohen, pazartesi günü 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Times of Israel, Kohen'in geçmişte akıl hastalığından mustarip olduğunu bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde, 25 yaşındaki İsraillinin avukatlarının, akıl sağlığına ilişkin bilgileri göz önünde bulundurduğu ve orantılı bir ceza verdiği için mahkeme heyetine teşekkür ettiği yazıldı.

Ne olmuştu?

Genç kadın için Rusya'nın arabuluculuğuyla iki ülke arasında esir takası gerçekleştirilmişti. İsrail'in yurttaşının özgürlüğüne kavuşmasına karşılık olarak, kendi topraklarında yakaladığı iki Suriyeli çobanı serbest bıraktığı ve Suriye uyruklu bir mahkumun cezasını indirdiği kaydedilmişti.

Ayrıca konuyla bilgisi olan kaynaklar, İsrail'in anlaşma çerçevesinde Rusya'ya 1,2 milyon dolar (yaklaşık 10 milyon TL) vererek Suriye'ye Sputnik V adlı Kovid-19 aşısı temin ettiğini öne sürmüştü.

İsrail'de yayın yapan Channel 12, 19 Şubat'ta ülkeye dönen Kohen'in kendisini sorgulayan müfettişlere "Macera arıyordum ve birileriyle tanışma niyetinde değildim… Benim için Suriye, seyahat için gittiğim yerlerden biriydi" dediğini aktarmıştı.

Facebook hesabıysa Kohen'in, birkaç Arap bölgesi de dahil olmak üzere İsrail içinde ve Batı Şeria'da sık sık seyahat ettiğini gösteriyor.

Sayfadaki gönderilerden birinde "Yeşil, mavi veya mor hatlarınızı tanımıyorum ve kırmızı bir çizgi bile beni durduramaz" sözleri yer alırken, bir diğerindeyse şöyle yazıyor:

Yarın ya da bir sonraki saniye ölsem bile kimse hareketimi kısıtlamayacak ya da soluduğum havayı engellemeyecek. Son ana kadar özgür olacağım.

 

Independent Türkçe, Times of Israel, Guardian

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU