Afganistan'ın Kandahar eyaletinde, Taliban ile yaşanan çatışmalar nedeniyle 150 bin kişi evlerini terk etti

Ülkenin ulusal istatistik ofisi, bölgedeki 22 bin ailenin yerleşim yerlerinden ayrıldığını ve bu sayının yaklaşık 150 bin kişiyi temsil ettiğini belirtti

Fotoğraf: AFP

Afganistan'ın güneyindeki Kandahar eyaletinde geçen ay Taliban ile yaşanan çatışmalar sonrası, binlerce aile evlerinden ayrılmak zorunda kaldı.

Ülkedeki bir ailenin ortalama yedi kişiden oluştuğunu bildiren ulusal istatistik ofisi 22 bin ailenin yaklaşık 150 bin kişiyi temsil ettiğini belirtti.

AFP'nin haberine göre; bölgedeki mülteci servisi müdürü Dost Muhammed Daryab şunları kaydetti:

Hepsi Afganistan'ın güneyindeki büyük şehir olan Kandahar'ın batı, kuzey ve güneydeki istikrarsız bölgelerden şehir merkezindeki daha güvenli bölgelere kaçtı. Şehirdeki yerinden edilmiş bu insanları barındırmak için sadece dört kamp kurabildik. Afgan işadamları bize yiyecek yardımında bulunuyorlar.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çatışmalardan kaçan Hafız Muhammed Ekber AFP'ye verdiği demeçte, "Çatışma başladığında kuzenlerim ve ben, eşlerimiz ve çocuklarımızla şehrin merkezine kaçtık. Artık aynı aileden 20 kişiyle tuvaleti bile olmayan bir yerde yaşıyoruz. Orada ne kadar kalacağımız hakkında hiçbir fikrim yok" ifadelerini kullandı.

Kandahar'ın güney, kuzey ve batı bölgelerinde çatışmaların devam ettiğini vurgulayan Kandahar Vali Yardımcısı Lalai Dastageeri, "Bazı güvenlik güçlerinin ihmali Taliban'ın yolunu açtı ve bu kadar yaklaşmalarına izin verdi" diyerek "tüm güvenlik güçlerini yeniden düzenleme sürecinde" olduğunu belirtti.

650 binden fazla kişinin yaşadığı Kandahar, nüfus bakımından Kabil'den sonra ülkenin ikinci büyük kenti. 1996 ve 2001 yılları arasında Kandahar bölgesi Taliban güçlerinin merkez üssü haline geldi.

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU