ABD, İran rejiminin servetinin açıklanmasını talep ediyor

Hill ve Lawson, İran Rehberi Ali Hamaney'in 95 milyar doları aşan servetinin halkın gıda, su ve yakıt sıkıntısı çektiği bir dönemde İran üzerindeki kontrolünü sürdürmesini kolaylaştırdığını vurguladı

Fotoğraf: Şarku'l Avsat

Demokratlar ve Cumhuriyetçiler, İran rejiminin ABD ve diğer ülkelerin uyguladığı uluslararası yaptırımlar doğrultusunda serveti ardındaki kaynakların ortaya çıkarılmasını amaçlayan bir yasa tasarısı sundular.

“2021 İranlı Yetkililerin Hesaba Çekilmesi Yasası” adlı tasarıyı ortaya atan Cumhuriyetçi Temsilci French Hill ve Demokrat Al Lawson’ın ifadelerine göre tasarı ‘İranlıların ekonomik reformlar talep ettiği, İranlı yetkililerin Tahran rejiminin zalim diktatörlüğü altında acı çeken vatandaşlarını görmezden gelerek bölgede terörizmi finanse ettiği’ bir zamanda geldi.

Söz konusu yasa, ABD yönetimini İran rejimindeki yetkililerin kara para aklama ve diğer yasa dışı uygulamalar yoluyla biriktirdiği servetle ilgili her türlü istihbaratı ifşa etmekle yükümlü kılıyor. İran ekonomisinin ABD’nin yaptırımlarına rağmen söz konusu uygulamalar ile ayakta durduğu vurgulanıyor.

Hill ve Lawson, İran Rehberi Ali Hamaney'in 95 milyar doları aşan servetinin halkın gıda, su ve yakıt sıkıntısı çektiği bir dönemde İran üzerindeki kontrolünü sürdürmesini kolaylaştırdığını vurguladılar. Nitekim tasarı, terörizmi destekleyerek finanse etmek için kullandıkları finansman kaynaklarını kontrol etmeye çalışmak amacıyla İranlı liderlerin yolsuzluklarının ortaya çıkarılması için ABD Hazine Bakanlığı’nın elindeki istihbarat gizliliğini kaldırmasını şart koşuyor.

Söz konusu tasarının Kongre'nin İran'ın yasa dışı finans ağlarını ve yetkililere ait paraları işlemekten sorumlu bankaları hedef alan yeni yaptırımları yürürlüğe koymasına, aynı zamanda yaptırım sistemini atlatmak için dolambaçlı yollara başvuran İranlı yetkililerin ortaya çıkarılmasına yardımcı olacağı belirtiliyor.

Yasanın onayının ardından Biden yönetiminin İran rejimi fonlarının ve İran hükümetiyle ilgilenen finans kurumlarının yaklaşık değerini gösteren bir raporu Kongre'ye sunması gerekiyor. Tasarıda başta Ali Hamaney ve İran Cumhurbaşkanı olmak üzere Şura Konseyi Üyeleri ve İstihbarat Bakanı, Devrim Muhafızları liderleri, Hizbullah, Hamas, İslami Cihad, Kataib Hizbullah ve diğer Tahran destekli tarafların yanı sıra İranlı 20 yetkilinin servetleri üzerine odaklanılıyor.

Temsilciler son adımın Tahran'ın Hamas'tan Hizbullah'a, Suriye'deki silahlı unsurlardan Irak ve Yemen'deki terörist gruplara kadar bölgedeki vekillerine verdiği desteğin ayrıntılarını ortaya çıkaracağını vurguluyorlar.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU