Küresel yaban domuzu popülasyonunun "etkisi 1 milyon otomobilden fazla"

Dünyanın birçok yerinde istilacı bir tür olan yaban domuzları toprak eşeleyerek karbondioksit salımı yapıyor

Ortaçağda soyları tükenene kadar avlanan yaban domuzları, 1980'lerde ve 1990'larda çiftliklerden kaçarak Birleşik Krallık'a (BK) geri döndü ve şimdi ülkenin çeşitli bölgelerinde yer edindi.

Bu esnada son on yıllık dönemlerde ABD'deki yaban domuzu popülasyonu hızla artarken 18. yüzyılda Avustralya'ya, 20. yüzyılda da Uruguay ve Brezilya gibi ülkelere ayak basan yaban domuzu sorunlu bir istilacı tür olarak kabul ediliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fakat Avustralya'daki Queensland Üniversitesi ve Yeni Zelanda'daki Canterbury Üniversitesi'nden araştırmacıların yeni çalışması, yaban domuzunun dünya çapında yılda yaklaşık 4,9 milyon ton karbondioksit (CO2) salımı yaptığını ortaya koyuyor.

Araştırmacılar, bunun kabaca 1,1 milyon otomobilden çıkan emisyona denk olduğunu söylüyor.

Araştırma ekibi, 5 kıtadaki yaban domuzlarının karbon ayak izini hesaplamak için yeni haritalama teknolojisini ve tahmine dayalı popülasyon modellerini kullandı.

Dr. Christopher O'Bryan, gezegenin sürekli artan yaban domuzu nüfusunun iklim için tehdit oluşturabileceğini söyledi.

O'Bryan, "Yiyecek bulmak için toprağı eşeleyen yaban domuzları tarlaları süren traktörlere benzer" dedi.

İnsanların tarlayı sürmesi veya, bu durumda olduğu gibi, vahşi hayvanların eşelemesiyle toprağın altüst edilmesi sonucu atmosfere karbon salınır.

Toprağın atmosferden yaklaşık üç kat daha fazla karbon bulundurduğu düşünülürse, topraktan salınan küçük miktardaki karbonun bile iklim değişikliğini hızlandırma potansiyeli var.

Modellerimiz çeşitli sonuçlar gösteriyor ama yaban domuzlarının şu anda yerel tür olmadığı habitatlarda yaklaşık 36 bin ila 124 bin kilometrekarelik bir alanı eşelediğine işaret ediyorlar.

Dr. O'Bryan ekledi: "Bu çok büyük bir arazi ve sadece toprak sağlığıyla karbon salımını etkilemekle kalmıyor, aynı zamanda sürdürülebilir kalkınma için çok önemli olan biyolojik çeşitliliği ve gıda güvenliğini de tehdit ediyor."

Araştırma ekibi, yaban domuzlarının sayısını ve konumunu gösteren mevcut modelleri kullandıktan sonra muhtemel küresel yaban domuzu yoğunluğunu ortaya koymak için 10 bin haritanın simülasyonunu çıkardı.

Ekip daha sonra ovalardaki çayırlıklardan subalpin ormanlıklara kadar çeşitli rakımlardaki, iklim koşullarındaki, bitki örtüsü türlerindeki yaban domuzu hasarını çalışan uzun vadeli çalışmalardan yararlanarak bozulan arazi miktarını modelledi.

Ekip; Amerika kıtası, Avrupa ve Çin'deki eski araştırmalara dayanarak yaban domuzlarının toprağa verdiği hasardan kaynaklanan küresel karbon salımını simüle etti.

Canterbury Üniversitesi'nden Nicholas Patton, araştırma sonuçlarının yaban domuzlarının dünyaya yayılmasını önlemek için daha fazlasının yapılması gerektiğini gösterdiğini söyledi.

"İstilacı türler insanlardan kaynaklanan sorunlardır, bu yüzden çevresel ve ekolojik etkilerini kabullenip sorumluluk almamız gerekiyor" dedi.

İstilacı domuzların, toprağında bol miktarda karbon olan alanlara yayılmasına izin verilirse, gelecekte sera gazı salımı riski daha da büyüyebilir.

Yaban domuzları çabuk ürediği ve geniş çapta hasara neden olduğu için hem maliyetli hem de kontrol edilmesi güç hayvanlar.

Yaban domuzlarını denetlemek için kesinlikle birden fazla yetki alanında işbirliği ve uyum gerekecek. Bizim görevimiz, yönetimdekilerin yaban domuzlarının etkisini daha iyi anlamasını sağlamayı hedefliyor ve yapbozun sadece bir parçası.

Daha çok çalışmanın yapılması gerektiği aşikar ama bu arada, karbon kaybı yüzünden istilacı türler karşısında hassas olan ekosistemleri ve topraklarını koruyup bunları gözlemlemeye devam etmemiz gerekiyor.

BK'deki yaban domuzlarının kalesi olan Dean Ormanı'nda yapılan önceki araştırma, yaban domuzlarının eşelenmesinin biyoçeşitliliği artırabileceğini, eğreltiotu benzeri bitkileri geri plana atarak kır çiçeklerinin büyümesini ve bazı kelebek türlerinin de bu durumdan faydalanmasını sağlayabileceğini ortaya koymuştu.

Bununla birlikte, kurtların kaybolması nedeniyle BK'de artık herhangi bir doğal avcısı olmayan yaban domuzlarının sayısını düşük tutmak için bu hayvanları itlaf etmek gerekiyor.

2020'de yapılan bir tahmine göre BK'de yaklaşık 4 bin yaban domuzu bulunduğu düşünülüyor. Bu esnada Fransa'daysa yaklaşık 700 bin yaban domuzu yaşıyor.

Araştırma, Global Change Biology adlı bilimsel dergide yayımlandı.



https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU