ABD Genelkurmay Başkanı: Taliban Afganistan'da stratejik ivme kazandı

Taliban, yabancı güçlerin geri çekilmesinin neredeyse tamamlanmasıyla birlikte çok sayıda bölge ve sınır geçişlerini ele geçirdi ve şehirleri kordon altına aldı

Afgan güvenlik yetkilileri, Kabil’de bir yol kenarında meydana gelen patlama mahallini teftiş ediyor (EPA)

ABD Genelkurmay Başkanı General Mark Milley, Taliban'ın Afganistan'daki saldırılarında stratejik ivme kazandığını, ancak zaferinin hiçbir şekilde garanti edilmediğini vurguladı.

Milley, Afganistan'daki durumla ilgili düzenlediği basın toplantısında, Taliban'ın şu an Afganistan'daki ilçe merkezlerinin yaklaşık yarısını kontrol ettiğini söyleyerek, ülkede 75 bin Taliban militanına karşı hava kuvvetlerine de sahip olan 300 bin Afgan askeri bulunduğunu dile getirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Afganistan'daki nihai senaryonun henüz belli olmadığına dikkat çeken Milley, Taliban'ın yönetimi otomatik olarak ele geçirmesinin kaçınılmaz sonuç olmadığını ifade etti.

Milley, ABD'nin geri çekilmesinin yüzde 95'inin tamamlandığını ve ABD'nin bu ülkeden 9 bin Amerikan askeri ve sivili ile 984 C-17 uçağı sevkiyatına eşdeğer teçhizatı çektiğine dikkat çekti.

Genelkurmay Başkanı, “Afganistan'da güvenliği sağlamak ve Kabil'deki diplomatik varlığımızı güçlendirmek için, çoğunluğu askeri personel, aynı zamanda siviller, taşeronlar ve diplomatlardan oluşan küçük bir grup kalıyor” dedi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ise, ABD'nin Afgan ordusuna üç Black Hawk helikopteri teslim ettiğini ve önümüzdeki günlerde daha fazla askeri teçhizat teslim edeceğini duyurdu.

Taliban, yabancı güçlerin geri çekilmesinin neredeyse tamamlanmasıyla birlikte çok sayıda bölge ve sınır geçişlerini ele geçirdi ve şehirleri kordon altına aldı.

Bu durum, savaş yıllarının ve yabancı kuvvetleri geri çekme kararının tükettiği Afgan güçlerinin moraline olumsuz yansıdı.

Taliban, Kurban Bayramı'nda nefsi müdafaa dışında savaşmayacağını açıkladı, ancak önceki bayramlarda olduğu gibi resmi bir ateşkes ilan etmedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU