Biden, Patriot sistemlerini Ortadoğu'dan çekerek İran'a cesaret vermekle itham edildi

ABD Savunma Bakanlığ, 21 Haziran'da, Wall Street Journal'ın haberinin ardından Patriot füzesavar bataryalarının Ortadoğu'dan çekilmesi için hazırlıkların sürdüğünü duyurmuştu

ABD Başkanı Joe Biden. (Reuters)

Cumhuriyetçi Senatör Bryan Steil, ABD Başkanı Joe Biden yönetimini Ortadoğu'dan savunma sistemlerini geri çekme kararı hakkında Kongre'yi bilgilendirmeye çağırdı.

Steil, İran destekli milislerin bölgedeki ABD güçlerine yönelik saldırıların arttığına dikkat çekerek Savunma Bakanlığı tarafından geçen ay açıklanan kararla ilgili endişelerini dile getirdi. Steil, Biden'a yazdığı mektupta şu ifadeleri kullandı:

"Savunma sistemlerini Ortadoğu'dan çekme kararı, Pentagon'un, nükleer anlaşmaya dönmek için Tahran'la müzakerelerin sürdürülmesi doğrultusunda ABD ile İran arasındaki gerilimin azaldığı yönündeki görüşünü yansıtıyor. Bu değerlendirmeye rağmen İHA'ların Irak'ta ABD ve Koalisyon güçlerinin kullandığı tesislerine yönelik saldırılarına yanıt olara  Suriye'deki İran destekli milisleri vurma emri verildi."

Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyet Araştırmaları Komitesi üyesi olan Steil, kararın İran rejimine nükleer anlaşmaya dönmek için daha fazla taviz vermeyi amaçladığından endişe ettiğini bildirdi. İran'ın bölgedeki niyetlerine ve savunma sistemlerinin geri çekildiği ülkelere tekrar saldırma girişimlerine karşı uyarıda bulunan Steil, Tahran destekli Husi milislerin bu yıl içinde Suudi Arabistan'a yönelik saldırılarının arttığının altını çizdi. "İran destekli gruplar yıl boyunca, Suudi Arabistan'a 100'den fazla saldırı düzenlediler. İran, ABD ve Ortadoğu'daki müttefiklerine yönelik önemli bir tehdittir.”

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bryan Steil, Beyaz Saray’dan Patriotların geri çekilmesi için baskı yapanların listesi de dahil ABD yönetimi ile diğer ülkeler arasında gerçekleşen ve bu tür bir kararın alınmasına yol açan müzakereler hakkında bilgi vermek üzere bilgi vermek üzere Kongre’nin ilgili komitelerine bir temsilci göndermesini istedi. Cumhuriyetçi temsilci ayrıca bu savunma sistemlerinin yeniden konuşlandırılması için önerilen plan için ayrıntılı bir gerekçe talep etti.

ABD Savunma Bakanlığ, 21 Haziran'da, Wall Street Journal'ın haberinin ardından Patriot füzesavar bataryalarının Ortadoğu'dan çekilmesi için hazırlıkların sürdüğünü duyurmuştu. Yönetimin Irak, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Ürdün gibi ülkelerdeki sekiz Patriot bataryasını geri çekme kararı aldığı belirtilmişti. Savunma Bakanlığı, Ortadoğu'daki çıkarlarını ve ortaklarını savunmak için gelişmiş yeteneklere sahip olduğunu vurgulayarak savunma sistemlerinin geri çekilme kararının ev sahibi ülkelerle koordineli olarak alındığını bildirmişti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU