Venezuela borcunu ödeyemedi, Deutsche Bank altınlara el koydu

Üç yıl önce Venezuela Merkez Bankası- Deutsche Bank arasında imzalanan altın swap anlaşmasında Venezuela temerrüte düştü

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro Mart 2018’de başkent Caracas’ta düzenlenen bir ekonomi zirvesinde / Fotoğraf: Reuters 

Bloomberg’te yer alan haberde, konuyla ilgili iki kaynağa dayandırdığı bilgilere göre Venezuela’nın 750 milyon dolar değerindeki altın swap (değiş-tokuş) anlaşmasının ödemesini yapamamasının ardından Almanya’nın en büyük bankası Deutsche Bank, teminat gösterilen altınlara el koydu ve anlaşmayı durdurdu. 

Venezuela hükümeti ve Deutsche Bank arasında 2016’da imzalanan anlaşmaya göre Venezuela, Alman bankadan nakit kredi alıp, 20 ton altını teminat olarak gösterdi.

Bloomberg’in ulaştığı kaynakların verdiği bilgiye göre anlaşmanın 2021’e kadar olan geçerlilik süresi, faiz ödemelerinin gecikmesinden sonra öne çekildi. 

Yılbaşında kendisini Venezuela’nın yeni Devlet Başkanı ilan eden ve bu konuda ABD’nin desteğini alan muhalif lider Juan Guaido, anlaşmanın yapıldığı dönem ile bugün arasındaki fiyat farkını yansıtacak, Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun erişemeyeceği 120 milyon dolarlık bir hesap açılması konusunda Deutsche Bank’a çağrıda bulundu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Maduro yönetimi, finansal anlaşmalar kapsamındaki ödemelerini bu yıl ikinci kez kaçırıyor. 

Bloomberg'in haberinde "Ülkenin merkez bankasının rezervlerinin tarihin en düşük seviyede olduğu bir dönemde giderek azalan altın varlıkları, Maduro yönetiminin “tekneyi yüzdürmesi” ve ordunun kendine sadakatini devam ettirmesi için son kaynağı" ifadeleri kullanıldı. 

Venezuela Merkez Bankası, mart ayında İngiliz Citigroup’tan 1,1 milyar dolarlık altın alacağının son ödeme tarihini geçirdi. İngiltere Merkez Bankası da 1,2 milyar dolar değerindeki Venezuela altınını geri vermeyi reddetti. 

Maduro yönetimi ekonomik yaptırımların gölgesinde altın satışına devam ediyor. Geçen ay 570 milyon dolarlık satış yapılan ülkede Merkez Bankası’nın rezervleri 7,9 milyar dolar. 

Ülkenin altın rezervlerinin yüzde 40’ı geçen yıl Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki şirketlere satılmıştı. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU