Seks tarikatı Nxvim'in liderinin, kurbanlara 3,4 milyon dolar tazminat ödemesine karar verildi

Federal yargıç tazminat duruşmasında, "DOS'un neredeyse tüm düşük rütbeli üyeleri komplo kurbanıydı" dedi

Keith Raniere'in seks tarikatındaki "kölelere" 3 milyon dolar ödemesine hükmedildi (AP)

Mahkeme belgelerine göre gizli seks tarikatının lideri, mağdurlara 3,4 milyon dolar (yaklaşık 30 milyon TL) tazminat ödemeye mahkum edildi.

Federal yargıç, Nxivm tarikatının 60 yaşındaki lideri Keith Raniere'in baş harfleriyle damgaladığı 21 kadına tazminat ödemesine karar verdi.

Mağdurların, Nxivm'in Vow ya da DOS adındaki sektine girmek için gereken geçiş ayininde damgalandığı söylendi. Bu sekte dahil olmak için kadınların, üçüncü bir kişi Raniere'in baş harflerinin izini tenlerine damgalamadan önce, "Efendim, lütfen beni damgalayın, bu bir onurdur" dediği belirtildi.

Mağdurlardan biri olan ve tazminat kazanan Sarah Edmondson, 2017'de The New York Times'a bu ayin esnasında "bedeninden ayrıldığını" söylemişti. Edmondson, deneyimine dair konuşmaları kayda geçen ilk mağdurlar arasındaydı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yargıç Nicholas G. Garaufis, 20 Temmuz'da Brooklyn'deki federal mahkemede, "Neredeyse tüm alt kademe DOS üyeleri bir komplonun kurbanıydı" dedi.

Yargıç Garaufis, "üst düzey üyelerin" kadınları çeşitli şeyler yapmaya zorladığını açıkladı.

Raniere'in diğer kişilerin akıllarını çelerek tarikata katılmalarını sağlamak için ünlü isimler getirdiğine inanılıyor. Örneğin Smallville dizisinde rol alan aktör Alison Mack, Nxivm'le ilişkisi nedeniyle geçen ay üç yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme belgelerine göre Mack, potansiyel üyelere DOS'un kadınları güçlendiren bir organizasyon olduğunu söylemişti. Tarikatta "efendi" olarak biliniyordu.

Mahkeme belgelerinde, buradan yola çıkılarak DOS'un alt kademe üyelerine "köle" dendiği ve "teminat" adı verilen hassas kişisel eşyalarını "efendilerine" vermek zorunda kaldıkları gösterildi. Bunun bazı kişileri, Raniere'i "baştan çıkarmak" da dahil, aksi halde yapmayacakları eylemlere zorladığı düşünülüyor.

Raniere geçen yıl kasımda suçlu bulunarak 120 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Seks ticareti ve şantajla ilgili suçlardan hüküm giymişti. Tazminatla ilgili bu duruşmaya Arizona'daki hapishaneden video bağlantısıyla katıldı.
 


100 mağdurun toplam 33 milyon dolar (yaklaşık 300 milyon TL) tazminat talebinde bulunduğu tahmin ediliyor. Bunlar arasında bir iş danışmanı, mağdurların aile üyeleri ve DOS üyeleri bulunuyor.

Tek kişiye yapılan en büyük tazminat ödemesi, sadece Camila adıyla bilinen mağdura verilen 507 bin 997 dolar (yaklaşık 4,5 milyon TL) olmuştu. Belgelere göre Camila'nın 15 yaşından beri Raniere'in cinsel istismarına uğradığı düşünülüyor. Camila'nın kız kardeşi Daniela da Raniere'in kendisine karşı suç işlediği kişilerden. Duruşma sırasında Daniela, Raniere'in kendisini iki yıl boyunca bir odada tuttuğunu söyledi.

Raniere'in 3,4 milyon doları ödeyip ödeyemeyeceği belirsiz olduğu için davada başka zorluklar da ortaya çıkabilir. Hakim Garafulis'in herhangi bir yorumu olup olmadığını sorması üzerine Raniere mahkemeye, "Teminat işleriyle ben hiç ilgilenmedim. Bu konuda hiçbir şey bilmiyorum" dedi.

Savcılar, Raniere'in 8 milyon dolarlık (yaklaşık 70 milyon TL) bir mülkiyetin hissesine sahip olduğunu ve hem Nxivm'den hem de Executive Success Programs adındaki başka bir işletmeden geliri olduğunu iddia etti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU