Taliban sözcüsü: Ülkemizin sorunlarının diyalogla çözüleceğini umuyoruz

Muhammed Naim, Türkiye'yle temas halinde olduklarını da söyledi

ABD ve NATO birlikleri 20 yılın ardından Afganistan'dan çekiliyor (Reuters)

Taliban, Katar'ın başkenti Doha'da Afgan hükümetiyle yapılan müzakereleri olumlu bir gelişme olarak gördüğünü ve anlaşmazlıkları diyalogla çözmeyi umduğunu açıkladı.

Taliban sözcüsü Muhammed Naim, Sputnik International'a 21 Temmuz'da verdiği demeçte şöyle konuştu:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Doha'da gerçekleşen iki günlük görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini söyleyebilirim. Çünkü ilk kez her iki tarafın da liderleri ülkenin sorunlarını tartışıp çözmek için araya geldi. Bu olumlu bir adım. Ülkemizin sorunlarının diyalogla çözüleceğini umuyoruz.

Müzakelerde Afgan hükümeti ve Taliban heyetleri adil bir çözüme ulaşmak için müzakereleri hızlandırma konusunda mutabık kalmıştı. Bir sonuca varılamayan görüşmelerde, taraflar "Afganların çıkarlarını karşılayan İslami ilkelere uygun bir anlaşmaya varılmasının gerekliliği" konusunda da anlaşmıştı.

"Türkiye'yle temas halindeyiz"

Türkiye, Afganistan'ın başkenti Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın güvenliğini sağlama konusunda ABD'yle görüşmelerini sürdürüyor. Bu çerçevede Naim'e Türkiye'yle yapılacak muhtemel görüşmeler hakkında soru yöneltildi.

"Türkiye ve komşu ülkelerle temas halindeyiz. Görüşmelerin ne hakkında olduğu ve (karşı tarafın) taleplerinin ne olduğu netleşmeden bu konuda yorum yapamam" diyen Naim, Türkiye'nin isteklerini henüz "anlamadıklarını" söyledi.

 

 

Örgütün sözcülerinden Zabihullah Mücahid de aynı gün TRT Arabi'ye yaptığı açıklamalarda Türkiye hakkında konuştu.

Mücahid, özellikle Müslüman ülkelerden Afganistan'da siyasi çözüm ve savaşın sona erdirilmesi konusunda destek istedi ve Türkiye'yle de iyi ilişkiler içinde olmayı arzu ettiklerini kaydetti:

Türkiye bizim kardeşimiz, inanca dayalı pek çok ortak noktamız var. Türkiye'nin geçmişi bırakıp bugüne ve geleceğe dönmesini bekliyoruz. Ondan sonra diyalog isteyebiliriz.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da önceki gün konu hakkında şu açıklamayı yapmıştı:

Nasıl ki Amerika'yla görüştülerse, Türkiye'yle bu görüşmeleri daha rahat yapmaları gerek. Çünkü Türkiye'nin onun inancı ile alakalı olarak ters bir yanı yok. Ters bir yanı olmadığı için de onlarla bu konuları daha iyi görüşebileceğimize, anlaşabileceğimize ihtimal veriyorum. Başka alternatifler var onlar üzerinde de çalışmaları devam ettiriyoruz.

 

Independent Türkçe, Sputnik International, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU