Ilhan Omar liderliğindeki Demokratlar, İslamofobi'yle mücadele için özel temsilci istedi

"Bu yıl ABD'de Müslümanlara yönelik en az 500 nefret olayı yaşandı. Hepimiz nefret suçlarındaki korkunç artışa karşı birlik olmalıyız"

Ilhan Omar, Gazze saldırılarından kısa süre önce ABD'nin İsrail'e 735 milyon dolarlık silah satışına onay vermesine tepki göstermişti (Reuters)

ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Demokrat Ilhan Omar'ın liderliğinde bir grup Demokrat, İslamofobi'yle mücadele için özel temsilci çağrısı yaptı.

Grup, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'a bir mektup göndererek ülkenin dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan İslamofobi olaylarının takibinde önemli bir rol üstlenmesi gerektiğini belirtti. 

Ayrıca Blinken'dan hükümet destekli İslamofobik şiddet olaylarına gelecek yılki insan hakları raporunda yer verilmesi talep edildi. 

Özel temsilciliğin, Savunma Bakanlığı'nın anti-Semitizim olaylarına ilişkin oluşturduğu temsilciliğe benzer faaliyet gösterebilmesi istendi.

Mektupta şu ifadelere yer verildİ: 

Uluslararası çapta dini özgürlükler ve insan haklarına bağlılığımızın bir parçası olarak İslamofobiyi dünyanın her yerinde görülen bir örüntü olarak tanımalıyız. ABD'nin herkesin din özgürlüğünü koruma konusunda sağlam bir duruş sergilemesi ve küresel İslamofobiye hak ettiği öncelik ve dikkati vermesinin çoktan vakti geldi.

Grupta farklı eyaletlerden toplamda 24 Demokrat bulunuyor. 

Blinken'a gönderilen mektupta ABD Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu'nun 2021'deki yıllık raporuna da atıfta bulunuldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu raporda Çin, Hindistan ve Myanmar'da "tüm Müslüman nüfusa ya da belirli bir Müslüman mezhebe yönelik kötü muamele ve insan hakları ihlali yapıldığına ilişkin" bilgiler yer alıyordu.  

Omar, "Müslüman topluluklara karşı artan nefrete" dikkat çekerek "Bu yıl ABD'de en az 500 nefret olayı yaşandı ve bunlar sadece rapor edilenler" dedi.

Demokrat temsilci, "Çin'den Hindistan ve Myanmar'a kadar dünyanın birçok farklı noktasında Müslüman topluluklar ayrımcılığa uğruyor. Hepimiz nefret suçlarındaki bu korkunç artışa karşı birlik olmalıyız" ifadelerini kullandı. 



Independent Türkçe, CNN, The Hill

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU