Hindistan 7,5 milyondan fazla ücretsiz Kovid aşısını neden hâlâ kabul etmedi?

Hindistan hükümeti, aşı tedarik etmeden önce ön koşul olarak tazminat maddesi talep eden Moderna'yla bu konuda henüz anlaşmaya varmadı

Bir sağlık çalışanı, Ahmedabad'daki dükkan sahipleri ve çalışanları için düzenlenen aşılama sırasında bir adama Kovid-19 koronavirüsüne karşı bir doz Covishield aşısı yapıyor (AFP)

Hindistan hükümetine 7,5 milyon doz Moderna Kovid aşısı teklif edildi fakat hükümet, şirketin aşı üreticilerine tazminat sağlama ön koşulunu kabul etmediği için henüz aşıları teslim alamadı.

Hindistan haber ajansı Press Trust'ın alıntıladığı kaynaklara göre aşılar, aşı paylaşım girişimi Kovid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı (COVAX) aracılığıyla teklif edildi ama tazminat konusunda henüz fikir birliği sağlanamadı.

Aşı üretimi ve dağıtımı söz konusu olduğunda tazminat, ilaç şirketlerinin kamu genelinin olası tazminat taleplerine karşı yasal koruma araması anlamına geliyor.

Bu tür talepler, aşı olduktan sonra herhangi bir olumsuz yan etki görülmesi durumunda dile getirilebilir.

Daha önce Hindistan hükümeti, küresel aşı üreticileri Moderna ve Pfizer'la sorunu çözmeye çalıştığını söylemişti. İki şirket de Hindistan'a aşı tedarik etmeye başlamadan önce tazminatın kabul edilmesini istiyor.

Hindistan hükümetinin kamu politikasına odaklanan düşünce kuruluşu NITI Aayog'un üyesi Dr. V. K. Paul, tazminata ilişkin tartışmaların "henüz sonuçlanmadığını" söyledi.

Haberdeki kaynaklar, hükümetin tazminat maddesiyle ilgili sözleşmeyi sonuca bağlamak için bazı koşullar sunduğunu ve bunları üreticilere gönderdiği bildiriyor.

Tazminat maddesi tartışmalarının çıkmaza girmesi, Hindistan hükümetinin aşı hedeflerine ulaşmak için yalnızca iki aşıya (Covishield ve Covaxin) bel bağlamasına neden oldu. Hindistan'ın 1,4 milyarlık nüfusunun sadece %6,3'ü tamamen aşılanabildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Covishield'ı, aşıyı geliştirmek için AstraZeneca'yla ortaklık yapan, dünyanın en büyük aşı üreticisi Serum Institute of India (SII) üretirken, Covaxin'i de Bharat Biotech üretiyor.

İlaç şirketlerine tazminat sağlanırsa, bireyler herhangi bir ihmal nedeniyle şirketleri dava edemeyecek ve bunun yerine bu tür davalarda davalı koltuğundaki hükümet üzerinden dava açmak zorunda kalacak.

Olası herhangi bir tazminat anlaşması muhtemelen yerli üreticileri de etkileyecek.

Hükümetin tazminat maddesi için Pfizer ve Moderna'yla görüşmelerde bulunduğunu öğrenen SII, haziranda kuralların "herkes için aynı olması gerektiğini" söylemişti.

Aşı üreticisinin kaynakları, 9 Haziran'da NDTV haber kanalına verilen demeçte, "Yabancı şirketlere izin verilirse, yalnızca Hindistan Serum Enstitüsü (SII) değil, tüm aşı şirketleri yükümlülüklere karşı tazminat koruması almalı" demişti.

Federal sağlık bakanlığındaki kaynaklarsa, 2 Haziran'da haber kanalına aşı kullanımıyla bağlantılı iddialara karşı tazminat sağlamada "sorun olmayacağını" söylemişti.

Ancak şimdiye kadar Hindistan hükümeti hiçbir aşı üreticisi için tazminat koruması sağlamadı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU