Trump döneminde ABD ordusu kazara Nijerya'yı işgal ediyormuş

SEAL Team 6'in yürüttüğü cüretkar kurtarma operasyonu neredeyse işgale dönüşecekti

Eski Başkan Donald Trump bir kampanya mitinginde konuşuyor (AP)

İki Washington Post muhabirinin kaleme aldığı yeni kitapta iddia edilenlere göre geçen yıl yerel bir militan grup tarafından kaçırılan 27 yaşındaki bir Amerikalıyı kurtarma görevi sırasında donanma bünyesindeki SEAL Team 6'in de dahil olduğu ABD güçleri az kalsın Nijerya topraklarına izinsiz girişte (genellikle işgal etmek olarak bilinir) bulunacaktı.

Carol Leonnig ve Philip Rucker'ın yazdığı I Alone Can Fix It: Donald J. Trump's Catastrophic Final Year'da (Ancak Ben Hallederim: Donald J. Trump'ın Yıkıcı Son Yılı), komşu ülke Nijer'de silahlı saldırganlar tarafından evinden kaçırılan ve Amerikalı bir misyonerin oğlu olan Philip Walton'u kurtarmak için ABD özel kuvvetlerinin ülkeye girmesiyle doğan kaotik anlar aktarılıyor.

Leonnig ve Rucker'a göre, ABD özel kuvvetleri henüz yoldayken Beyaz Saray danışmanı Kash Patel'in Nijerya hükümetinin operasyona onay verdiği veya ülkenin kuzeyindeki ücra bir yerleşkede tutulan genç adamı kurtarmak için gerçekleştirilmesi beklenen ABD harekatı konusunda en azından bilgilendirildiği yönündeki varsayımında yanıldığını öğrendikten sonra görevi durdurmak zorunda kalmıştı.

Nijerya hükümetinden izin alınmasıyla operasyon devam etti fakat ortaya çıkan bilgiler ABD'nin yabancı bir ülkede militanlara karşı izinsiz bir saldırıda bulunmaya ne kadar yaklaştığının altını çizdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kitaba göre Patel, kendi topraklarında gerçekleştirilecek operasyonlar hakkında yabancı hükümetleri bilgilendirmek için onlarla temasa geçme vazifesi olan bir görevde bulunmuyordu fakat bu tür süreçler eski Başkan Donald Trump'ın görev süresinin son aylarında bozulmuştu.

Kitapta, Trump'ın askeri harekat onayını Dışişleri Bakanı Mike Pompeo yurtdışındayken, Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien şehir dışındayken ve Savunma Bakanı Mark Esper konuyu henüz kendisiyle görüşmemişken verdiği iddia ediliyor. Ortaya çıkan karışıklıkta Patel'in sürece dahil olan üst düzey yetkililere Nijerya hükümetinin bilgilendirildiği konusunda “güvence verdiği” söyleniyor.

Yazarlar, kitapta "Nijerya hükümeti onay verene kadar görevin durdurulması gerekti. Amerikan güçleri yabancı bir ülkeyi teknik olarak işgal etmeye çok yaklaşmıştı” ifadelerini kullandı.

I Alone Can Fix It: Donald J. Trump's Catastrophic Final Year, 20 Temmuz'da piyasaya sürüldü, yayıncılığını Bloomsbury üstlendi.

Patel, kitabın yazarları kendisiyle temasa geçtiğinde Cadılar Bayramı'nda yaşanan olaylar hakkında konuşmayı reddetti. Kitaba göre 31 Ekim görevi başarılı oldu ve birden fazla militanın ölümüyle sonuçlandı. Walton'un kurtarılmasıysa geçen sene haber kaynaklarınca duyuruldu.

Trump, geçen yıl Walton kurtarıldığında tweet atarak "Bugün çok seçkin ABD Özel Kuvvetleri'miz büyük bir zafer kazandı" ifadelerini kullanmıştı.

Eski başkan "Dün gece ülkemizin cesur savaşçıları Nijerya'da Amerikalı bir rehineyi kurtardı. Ulusumuz, gece vakti gerçekleştirilen cüretkar kurtarma operasyonunun arkasındaki cesur askerleri selamlıyor ve bir başka Amerikan vatandaşının sağ salim dönüşünü kutluyor!” diye eklemişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU