Verileri aktarmak isterken arşivinden oldu: Sanal fidyecilere 5 bin lira değerinde Bitcoin kaptırdı

Android işletim sistemindeki verilerini iOS’a aktarmak isteyen M.A, 10 yıllık arşivini şifreleyen siber saldırganlara 5 bin lira değerinde Bitcoin vermek zorunda kaldı

Görsel: Reuters

İstanbul’da bir prodüksiyon şirketinin sahibi M.A, iOS işletim sistemine sahip bir telefon satın aldı.

Android işletim sistemine sahip telefonundaki verileri iOS’a aktarmak isteyen M.A, bunun için internetten bir program buldu.

Programı indirip kurmaya başladığı sırada 10 yıllık arşivinin olduğu hard disk de bilgisayara bağlı olan M.A, bir süre sonra hiçbir dosyaya erişim sağlayamadı.

Bilgisayarında “Read me, (Beni oku)” isimli bir dosya fark eden dosyayı açtığında ise hard disk dahil bilgisayarındaki bütün dosyaların şifrelendiğini anlayan M.A, kendisine 6 saat içerisinde yanıt verileceğini bildiren adrese mail gönderdi.

Ekran Resmi 2021-07-18 19.44.18.png
M.A dolandırıcılara yaklaşık 5 bin TL gönderdi. Ekran alıntısı: Independent Türkçe

Yolladığı mailde, dosyaların şifrelendiğini ve bunu nasıl çözebileceğini sordu.

“Açmaya çalışırsanız dosyalarınız silinir”

Gelen yanıtı okuduğunda siber saldırganların hedefinde olduğunu anladı.

Yanıtta özetle “Bütün dosyalarınız şifrelendi, dosyaları açamazsanız, açmaya çalışırsanız dosyalarınız silinir” denildi ve  dosyaları açmak için yaklaşık 5 bin Türk lirasına karşılık gelen 0.018 Bitcoin göndermesi istendi.

Bu sırada dolandırıcılar “iyi niyet” göstergesi olarak bir dosyanın şifresini çözmeyi de teklif etti.

Bu teklifi kabul eden M.A kendisine gönderilen yöntemi denediğinde yolladığı dosyanın açıldığını gördü.

 

Karşılık mailleşme sürerken M.A resmi birimlere yaşadıklarını anlattı. Siber suçlar olay için savcılığa müracaat edilmesini istedi.

M.A çalışmalarının sekteye uğramaması için dosyalarını esir alan siber fidyecilerin isteğini yerine getirdi.

Kripto para platformu Binance üzerinden 0.018 Bitcoin gönderen mağdur, siber fidyecilerin gösterdiği yöntemi uygulayarak dosyalarına erişti. 

M.A, yasal yollara başvurmaya hazırlanıyor. 

Teknoloji yazarı Nebil uyardı: Ücretsiz olan her şey risklidir

Teknoloji yazarı Füsun Sarp Nebil, yaşananlara ilişkin değerlendirmesinde, internetin siber suçlularla dolu olduğunu ve fidye saldırılarının gün geçtikçe arttığına dikkati çekti.

“İnternet üzerinde ne alıp verdiğimiz, ne tür linkleri tıkladığımız, hangi kişilerle görüştüğümüz ve tabii ki telefonumuza ya da bilgisayarımıza ne yüklediğimize dikkat etmeliyiz” uyarısında bulunan Nebil, “Özellikle de ücretsiz olan her şey risklidir. Google, Facebook vs. ücretsizliğe alıştırdı ama onlar paralarını reklamdan alıyor. Ücretsiz ve hatta ücretli bir yazılım/uygulama bu nedenle düşünülerek yüklenmeli, yüklenmeden önce de hakkında bilgi araştırması, kullanıcı memnuniyeti durumu kontrolü yapılması iyi olur” dedi.

“Fidye saldırısı fırtınası var”

2016 yılından bu yana dünyada giderek artan bir fidye saldırısı fırtınası olduğunu kaydeden Nebil, “Bu ismi üstünde bir fidye karşılığı esir alınan bir şey. Dijital dünyada esir alınan şey sizin cep telefonunuzdaki ya da bilgisayarınızdaki dosyalar oluyor. Bir e-mail ile gelen ya da yüklediğiniz bir uygulama içine saklanan ‘truva atı’ ile sisteminize şifre koyuyorlar. Bu şifreyi de ancak fidye alarak çözüyorlar. Fidye kurbanın kimliğine ya da firma ise büyüklüğüne göre değişiyor” diye konuştu.

EIavJsqn_400x400.jpeg
Nebil, kullanıcıların bilmediği linklere tıklamamasını öneriyor. Fotoğraf: Twitter

“Rekor kırıldı”

Nebil şunları kaydetti:

Geçen yıl ABD'deki firmaların -ki sağlık kuruluşları daha çok hedeflendi- yüzde 37'si fidye saldırısına uğramış. Bu yıl rekor kırıldı, sunucuları şifrelenen bir sigorta firması 40 milyon $ fidye ödedi. Yani ciddi ve giderek riski artan bir durum.

Nasıl önlem alınmalı?

Nebil, kullanıcıların dosyalarını yedek almasını, bilmediği linklere tıklamamasını ve uygulamaları “ücretsiz” diye indirmemesini tavsiye etti.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU