Richard Branson, servetini nasıl harcaması gerektiğini söyleyenlere çıkıştı: "Pek bir şey bildikleri yok"

Virgin Galactic, uzay yolculuğunun çevresel maliyetinin "Londra'dan New York'a yapılan ticari uçuşa eşdeğer" olduğunu söylese de The Independent'a bunu kanıtlayacak herhangi bir veri sunmadı

(AFP)

Richard Branson, devasa servetini iklim değişikliği gibi sorunlara çözüm bulmak için kullanması gerektiğini savunarak kendisini eleştiren kişilerin "uzayın Dünya'ya faydalarıyla ilgili tam olarak eğiltimli olmadığını" söyledi.

Stephen Colbert'ın sunduğu The Late Late Show'da konuşan milyarder şunları söyledi:

Uzay, birbiriyle telefon ya da başka şeyler aracılığıyla iletişimi olmayan milyarlarca kişiyi birbirine bağlıyor.

Gönderdiğimiz her bir uzay gemisi… uydular yerleştiriyor, Dünya'daki farklı olayları, yağmur ormanlarının küçülmesini, gıda dağıtımını, hatta iklim değişikliği gibi meseleleri takip ediyor. Bunlar Dünya'da yaşayan bizler için çok önemli. Uzaya çıkacak daha az değil, daha fazla gemiye ihtiyacımız var.

Virgin Galactic'in kurucusu ayrıca NBC News'a de şunları söyledi:

Servet sahibi kişilerin paralarının çoğunu, yüzde 90'ını veya daha da fazlasını bu sorunları çözmek için harcaması gerektiğine yüzde 100 katılıyorum. Fakat aynı zamanda uzaya ulaşımın çevresel maliyetini geçmiştekinden daha az hale getirebilecek harika şeyler geliştirebilen 800 mühendise ve bilim insanına ev sahipliği yapan yeni endüstriler de yaratmalıyız.

Forbes'a göre Branson'ın şahsi serveti 5 milyar dolar (yaklaşık 45 milyar TL). Virgin Galactic'in hisseleriyse şu anda 43 dolardan fazla (yaklaşık 370 TL) ki bu da şirketin piyasa değerinin yaklaşık 11,8 milyar dolar (yaklaşık 100 milyar TL) olduğu anlamına geliyor. ABD İskân ve Kentsel Kalkınma Bakanlığı'na göre ülkedeki evsizliği sona erdirmek sadece 20 milyar dolara (yaklaşık 170 milyar TL) mal oluyor.

Branson, Virgin Galactic'in yörünge altına yaptığı uzay yolculuğunun çevresel maliyetinin Londra'dan kalkan Virgin Atlantic uçuşunun gidiş-dönüş yolculuğuna eşdeğer olduğunu iddia etti. Virgin Galactic sözcüsü de etkinin bu kadar olduğunu tekrarlarken, iki yolculuğun emisyonlarının başabaş olduğunu belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Londra'yla New York arasında ticari sınıf biletle seyahat eden bir kişi yaklaşık 1,7 ton karbondioksit salımına neden oluyor. Bu, Fas'ta yaşayan ortalama bir kişinin bir yıl boyunca yarattığı emisyonla aşağı yukarı aynı miktarda. Fakat The Independent seyahat emisyonlarına dair daha fazla bilgi istediğinde, Virgin Galactic herhangi bir bilgi vermeyi reddetti.

Hollanda'daki Breda Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nde sürdürülebilir turizm ve ulaşım alanında araştırma yapan Profesör Paul Peeters, "Bu bana mantıklı gelmiyor" diyor.

The Independent'a verdiği demeçte Peeters, "Hem sorunu çözme hem de mevcut duruma uyum sağlama açısından, iklim değişikliğiyle başa çıkmakta gerçekten zorlanıyoruz. Bunu Kanada'da bütün köyleri yakan orman yangınlarında da görebilirsiniz" dedi.

Bu yüzden sadece birkaç dakikalık eğlence uğruna iklim değişikliğini daha da kötü hale getirmek bana anlaması güç geliyor.

Fortune, Virgin Galactic'in hisselerinin yüzde 22 oranında fırlayarak şirketin servetini 841 milyon dolar (yaklaşık 7,5 milyar TL) artırdığını bildirdi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU