Almanya’daki sel felaketinde ölenlerin sayısı 133’e yükseldi

Açıklamada, can kayıplarının artabileceğine ilişkin endişe taşındığı belirtilerek yaralı sayısının ise 618 olduğu aktarıldı

Almanya’nın batısındaki Rheinland-Pfalz ve Kuzey-Ren Vestfalya eyaletlerinde aşırı yağışların neden olduğu sel ve su baskınlarında ölenlerin sayısı 133'e yükseldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ölü sayısının artmasından endişe ediliyor

Koblenz polisince yapılan açıklamada, Rheinland-Pfalz eyaletinde selin en fazla etkili olduğu Ahrweiler bölgesinde hayatını kaybedenlerin sayısının 90’ı geçtiği bilgisi paylaşıldı.
Açıklamada, can kayıplarının artabileceğine ilişkin endişe taşındığı belirtilerek yaralı sayısının ise 618 olduğu aktarıldı.

Elektrik ve telefon hatları çalışmıyor

Bölgede hala birçok yerde elektrik olmadığı ve telefon hatlarının çalışmadığı ifade edilen açıklamada, birçok caddenin de su baskınları sebebiyle kapalı olduğu kaydedildi.

Kuzey-Ren Vestfalya eyaletinde de 43 kişinin yaşamını yitirdiği açıklanmıştı. Sel ve su baskınlarında ölenlerin sayısı 133’e çıktı.

Selden etkilenen Türkler yaşadıkların anlattı

Almanya’da meydana gelen sel felaketinden etkilenen Türkler yaşadıklarını anlattı.

Rheinland-Pfalz eyaletinin Sinzig şehrinde yaşayan Ali Sarısu ve Orhan Er, selin kenti vurduğu anlarda gördüklerine ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

"Allah’a dua etmekten başka bir çaremiz yoktu"

Almanya’da 17 yıldır bulunan ve 5 yıldır Sinzig şehrinde yaşayan Sarısu, yerel saatle gece 02.00-02.30 civarında su sesleriyle uyandığını ve ikinci katta oturdukları için balkondan dışarıya baktıklarını söyledi.

"İlk defa böyle bir şey gördüm" diyen Sarısu, her tarafın sularla kaplı olduğunu ve aşağıya inmenin mümkün olmadığını belirtti.

Eşyaların, arabaların, çöp bidonlarının suda sürüklendiğini anlatan Sarısu, "Allah’a dua etmekten başka bir çaremiz yoktu" ifadesini kullandı.

Sarısu, bu arada itfaiyenin geldiğini ve gerekenleri yapmaya çalıştığını belirterek, "Sabah suyun çekilmesinden sonra oradaki manzara savaş alanına dönmüştü" diye konuştu.

"İlk işimiz bayrağı yıkamaktı"

Oto tamirhanesinesi işleten ve aynı zamanda otomobil satan Orahn Er de su baskınının yaşandığı gece yarısı evde olduğunu belirterek, "Bize hiç kimse bir şey söylemedi. Biz de bu nedenle bir şey yapmadık, bekledik. Yani suyun bu kadar yükseleceğinden haberimiz yoktu" dedi.

Saat 02.00’de duyduğu sesle uyandığını ve itfaiyenin, evin karşı tarafındaki caddedeki evleri boşalttığını gördüğünü anlatan Er, kendilerinin tahliye edilip edilmeyeceğini öğrenmek için itfaiyecilerin yanına gittiğini ancak yükselen sular nedeniyle evine geri dönemediğini belirtti.

Er, daha sonra oğlunun arabayla kendisini bulunduğu yerden aldığını ifade ederek, "Ardından buradan hanımı, çocukları alıp gittik. Hiçbir şey almadan öylesine çıktık" ifadesini kullandı.

Almanya’da 48 yıldır yaşayan Er, iş yerinde yaklaşık 50 aracın bulunduğunu belirterek, "Çok zararımız var. Arabalar her tarafta yüzüyor. Bir kaçı bahçede, bazıları arka tarafta ters dönmüşler" dedi

Evin önüne Türk bayrağını asan Er, şu an evi toplamaya çalıştıklarını belirterek, "Bayrağı bulduk, ilk işimiz bayrağı yıkamaktı" diye konuştu.

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU