Katar fonunun Gazze'ye girişi neden gecikti?

Hamas'a yakın Kudüs Ağı web sitesinin, Gazze'deki önde gelen kaynaklardan aktardığına göre Yönetimi, Katar fonlarının Birleşmiş Milletler ve yerel bankalar aracılığıyla Gazze'ye girişi konusunda üzerinde anlaşmaya varılan mekanizmayı reddediyor

Kurban Bayramı yaklaşırken Han Yunus'ta kurulan hayvan pazarı (Reuters)

Gazze'deki yetkililerin Hamas'a bağlı medyaya ve bağımsız medya kuruluşlarına sızdırdığı bilgilere göre Filistin yönetimi, Katar fonlarının Gazze'ye girişini engelliyor. Sızan bilgilere göre Filistin yönetimi bu fonların Gazze’ye girmesi için birtakım şartlar koşuyor.

Hamas'a yakın Kudüs Ağı web sitesinin, Gazze'deki önde gelen kaynaklardan aktardığına göre Yönetimi, Katar fonlarının Birleşmiş Milletler ve yerel bankalar aracılığıyla Gazze'ye girişi konusunda üzerinde anlaşmaya varılan mekanizmayı reddediyor. Kaynaklar, Filistin yönetiminin, Katar fonlarının Gazze'ye geçişine izin vermek için birtakım koşullar belirlediğini aktarıyor. Filistin yönetiminin koşulları arasında fonları alacak bankalardan komisyon almak ve bu fonların aktarılması işleminin kendisi aracılığıyla ve doğrudan gözetimi altında yürütülmesi gibi talepler var. Filistin yönetimi ayrıca, Gazze Şeridi'ne olduğu gibi işgal altındaki Batı Şeria'ya da mali yardım sağlanmasını ve bu yardımın kendi denetiminde yapılmasını talep etti. Top şimdi işgalci İsrail’in sahasında ve Gazze, Katar fonlarının Gazze'ye geçişi yolunda otoritenin koyduğu engelleri aşmak için İsrail'e baskı yapmaya karar verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diğer web siteleri de Gazze'deki yetkililerin sızdırdığı bilgilerin aynısını yayınladılar. Engeller, Katar Büyükelçisi Muhammed El-Imadi'nin, Gazze temaslarını sürdürdüğü ve Katar fonlarını şeride sokmak üzere bir anlaşmaya varmak için çaba gösterdiği bir zamanda geldi.

İsrail, Gazze'de faaliyet gösteren Filistin bankaları aracılığıyla para transferini sağlayacak yeni bir mekanizma üzerinden ayda 30 milyon dolara eşdeğer Katar parasının Gazze'ye girmesini kabul etmişti. Yeni mekanizma fon transferinin Gazze'de faaliyet gösteren Filistin bankaları aracılığıyla sağlanmasını gerektiriyor. Katar komitesi parayı bu bankalardan alacak ve daha sonra dağıtılmak üzere Gazze’deki bankaya yatıracak.

Anlaşmaya göre, İsrail İç İstihbarat Servisi Şin-Bet, hibeden yararlanmaya aday 160 bin kişiyi Hamas ile hiçbir bağlantısı olmadığından emin olmak için araştıracak. Bu işlem nakit olarak teslim edilecek para seviyesinde gerçekleşecek. Paranın geri kalanına gelince, 10 milyon dolar Birleşmiş Milletler aracılığıyla santral için yakıt satın alma yararına ve 10 milyon dolar da Gazze'deki ekonomik durumu iyileştirmeye yönelik "iş karşılığı para" projesine aktarılacak.

İsrail İç Güvenlik Bakanı Omer Bar Lev dün İsrail Ordu Radyosuna şunları söyledi: “Katar fonu, dolar olarak doğrudan Hamas'a giden çantalarla Gazze'ye girmeyecek. Katar fonu, büyük ölçüde Birleşmiş Milletler aracılığıyla çalışacak yeni bir mekanizma aracılığıyla nakit değil, gıda kuponu veya insani yardım şeklinde Gazze’ye girecek.”

Hamas, Çarşamba günü yaptığı açıklamada Gazze'deki insani krizlerin ortadan kaldırılmamasının İsrail için yeni bir kriz doğuracağı" tehdidinde bulundu. Hamas Sözcüsü Abdullatif el-Kanu, Katar hibesinin Gazze Şeridi'ne girişinin gecikmesiyle ilgili olarak şunları söyledi: “Gazze'de kolaylaştırma ve ablukanın kırılması için alınacak tedbirler Filistin halkının hakkıdır. Bu hak hiç kimsenin lütfu değildir. Gazze Şeridi'ne daha fazla baskı, sadece işgalciler için bir krize neden olur. İsrail'in her türlü kolaylaştırması Filistinlinin hakkıdır ve hakkını almak için her türlü baskıyı yapacaktır. Buna, atılan tüm kolaylaştırma adımları ve işlerin 11 Mayıs'tan önceki haline dönmesi dahildir.”

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU