İran'ın, nükleer müzakerelerini erteleyeceği iddia edildi: "Reisi'nin göreve başlaması beklenecek"

Reisi göreve 5 Ağustos'ta başlayacak

İbrahim Reisi, seçimde oyların yüzde 62'sini alarak ilk turda kazandı (AP)

İddiaya göre İran, yeni seçilen Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin kabinesini oluşturma süreci sebebiyle nükleer anlaşmayla ilgili görüşmeleri ağustos ayına kadar başlatmayı düşünmüyor

Reuters haber ajansına çarşamba günü yaptığı açıklamada "İran yeni yönetimden önce görüşmelere geri dönmeye hazır değil" diyen bir diplomatik kaynak, tarih olarak ağustos ayı ortasına işaret etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zira Reisi, cumhurbaşkanlığı koltuğuna 5 Ağustos'ta oturacak. Ancak haberde, İran'ın 5 Ağustos'ta hazır olup olmayacağının da gizemini koruduğu yazıldı.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da sürdürülen görüşmeler, Avrupalı yetkililer aracılığıyla ABD'yle dolaylı yoldan yürütülüyor. Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan kaynak, Tahran'ın bu düşüncesini Avrupalı yetkililerle paylaştığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü de İran'ın cumhurbaşkanlığı değişikliği sebebiyetle daha fazla zaman istediğini doğruladı:

Müzakerelere devam etmeye hazırdık fakat İranlılar, cumhurbaşkanlığı değişikliği sebebiyle daha fazla zaman istedi. İran'daki süreç tamamlandığında görüşmelere devam etmek için Viyana'ya dönmeye hazırız.

Görevi bırakmaya hazırlanan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise 14 Temmuz'da Reisi yönetiminin Viyana'da "işi bitireceğini" söyledi.

2015'te varılan nükleer anlaşma Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin'in yanı sıra Almanya ve AB'yle İran arasında imzalanmıştı. Resmi adı Ortak Kapsamlı Eylem Planı olan anlaşma çerçevesinde İran'ın nükleer faaliyetlerinin denetlenmesi ve düzenlenmesi, bunun karşılığında yaptırımların kaldırılması hedeflenmişti.

ABD, Donald Trump döneminde 2018'te tek taraflı olarak anlaşmadan çekilmiş ve İran'a yönelik yaptırımları yeniden uygulamaya başlamıştı.

Öte yandan Viyana'da bu yılın nisan ayında başlayan Ortak Kapsamlı Eylem Planı'na dönme görüşmelerinin 6. oturumu haziran ayında sonra ermişti.

Komisyona başkanlık eden AB Dış İlişkiler Servisi Genel Sekreter Yardımcısı ve Siyasi Direktörü Enrique Mora, oturumun ardından yaptığı konuşmada görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini söylemişti.

Ancak bu tarihten itibaren görüşmeler, İran'daki seçim sebebiyle tıkanmıştı.

 

Independent Türkçe, Reuters, Times of Israel, AA, Bloomberg HT

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU