"Geldiğimde kimse milli takımı çalıştırmak istemiyordu" diyen Mancini ile küllerinden doğan dev: İtalya

EURO 2020'de zafere ulaşan İtalya, 2018'de Dünya Kupası'na katılamamış ve tarihinin en kötü dönemlerini yaşamıştı. Roberto Mancini ile yeniden çıkışa geçen ve Eylül 2018'den bu yana mağlup olmayan İtalya'nın dipten zirveye uzanan hikayesi

Roberto Mancini yönetimindeki İtalya, 1968'den sonra ikinci kez Avrupa'nın en büyüğü oldu / Fotoğraf: AP

Bu yıl 16. kez düzenlenen Avrupa Futbol Şampiyonası'nda zafere uzanan İtalya, 34 maçlık namağlup serisini kupayla taçlandırdı.

11 Haziran'da başlayan ve 11 Temmuz'da Wembley Stadı'nda sona eren organizasyona damga vuran İtalya, 1968'den sonra kupayı ikinci kez müzesine götürmenin mutluluğunu yaşıyor.

Şüphesiz dünyadaki futbol ekollerinin en önemli figürleri arasında yer alan İtalya'nın bu yolculuğu Roberto Mancini ile farklı bir çehreye büründü.

Deneyimli çalıştırıcı, geçen yıl yaptığı açıklamada şu sözlerle milli takımın düştüğü durumu özetlemişti:
 

Ben geldiğimde kimse milli takımı çalıştırmak istemiyordu. Birçok kişi zor bir duruma girmekten korkuyordu. Kendinize biraz güvenmeniz ve genç oyuncuların niteliklerine inanmanız gerekiyor.


Uluslararası turnuvaların gediklilerinden İtalya için Mancini öncesi hiç de kolay geçmemişti.

Tarihler 13 Kasım 2017'yi gösterdiğinde İtalyan futbolu, tarihinin en kötü günlerinden birini yaşıyordu.

Rusya'da düzenlenecek 2018 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri play-off turunda İsveç'e elenen "Gök Mavililer", 1958'den sonra ilk kez bu organizasyonda finallere katılamamanın üzüntüsünü hissediyordu.

60 yıl sonra İtalya'nın ilk kez katılamadığı organizasyon belki de İtalyan futbolunun kurtuluş reçetesi olacaktı. 

 

 

Dönemin İtalya Milli Takımı Teknik Direktörü Gian Piero Ventura'nın görevden ayrılmasının ardından takımın başına Roberto Mancini getirildi.

14 Mayıs 2018'de kolları sıvayan deneyimli antrenör, milli takımın başındaki ilk büyük sınavı UEFA Uluslar Ligi'ne üç hazırlık maçıyla başladı.

Conte ve Ventura döneminde genellikle 3-5-2, 3-4-3 ve zaman zaman da 4-4-2 formatıyla çıkan İtalya Milli Takımı Roberto Mancini ile yeni düzeni 4-3-3'e dönecekti.

Mancini'nin 4-3-3 dizilimindeki yeni İtalya'sı ilk maçında Suudi Arabistan'ı 2-1 mağlup etmeye yeterken Fransa'ya 3-1 mağlup olmaktan kurtaramadı. Yeni formasyonundan vazgeçmeyen deneyimli antrenör Hollanda karşısındaki üçüncü maçında sahadan 1-1'lik beraberlikle ayrıldı.

Kötü günler geçiren ve tarihi bir süreçten geçen İtalya, oynadığı üç hazırlık maçının ardından UEFA Uluslar Ligi'ndeki ilk iki maçından hüsranla ayrıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Buradaki ilk sınavını Polonya karşısında veren Mancini'nin öğrencileri, sahadan 1-1 beraberlikle ayrıldı. Üç gün sonra Portekiz karşısına çıkan "Gök Mavililer" gelen ağır eleştirilerin de etkisiyle formasyonu 4-4-2'ye çevirse de 1-0'lık mağlubiyetten kurtulamadı.

10 Ekim 2018'de Ukrayna ile oynadıkları hazırlık maçında tekrar 4-3-3'e dönen Mancini'nin İtalya'sı sahadan 1-1 beraberlikle ayrılsa da o tarihten sonra "Gök Mavililer" için güneşli günler oldukça yakındı.

Suudi Arabistan galibiyetinin ardından oynadığı 5 maçtan da puan kaybıyla ayrılan İtalya, UEFA Uluslar Ligi'ndeki üçüncü maçında Polonya'yı 1-0 yenmeyi başardı ve yeniden galibiyetle tanıştı. Gruptaki dördüncü maçında ise Portekiz'le 0-0 berabere kalarak grubu ikinci sırada bitirdi.

Portekiz karşılaşmasından üç gün sonra ABD ile çıktığı hazırlık maçından 1-0'lık galibiyetle ayrılan İtalya için iyi günler oldukça yaklaşmıştı.

Mancini ile İtalya inişli çıkışlı bir grafik çizse de gelecek adına umut vadedilmesi, deneyimli çalıştırıcıya olan güveni artırdı.
 

İtalya-Reuters.jpg
İtalyalı oyuncular, turnuva boyunca tutkulu halleriyle dikkat çekti / Fotoğraf: Reuters


EURO 2020 Elemeleri İtalya'nın çehresini değiştirdi

UEFA Uluslar Ligi'nin ardından en önemli sınavı EURO 2020'ye hazırlanan İtalya, J Grubu'nda Finlandiya, Yunanistan, Bosna Hersek, Ermenistan ve Lihtenştayn'la eşleşti.

Kötü ve moral bozukluğuyla geçen günlerin ardından ilk hedefi gruptan çıkmak olan İtalya, tarihi bir eşikte elemelere başladı.

23 Mart 2019'da Finlandiya ile gruptaki ilk maçına çıkan İtalya, rakibini 2-0 yendi.

26 Mart'taki ikinci maçında grubun en zayıf ekibi Lihtenştayn'ı konuk eden Mancini'nin öğrencileri sahadan 6-0'lık zaferle ayrılarak turnuvaya 2'de 2 yaparak başladı.

8 Haziran'da deplasmanda Yunanistan'ı 3-0, 11 Haziran'da da sahasında Bosna Hersek'i 2-1 mağlup eden Mancini'nin öğrencileri, isimlerinden söz ettirmeyi başardı.

 

 

Takip eden müsabakalarda Finlandiya, Yunanistan, Lihtenştayn, Bosna Hersek ve Ermenistan'ı mağlup etmeyi başaran "Gök Mavililer" gruptaki 10 maçını da kazanarak finallere kalmaya hak kazandı.

Gruptaki maçlarında rakip fileleri 37 kez sarsan İtalya, kalesinde sadece 4 gol gördü ve eleme gruplarında Belçika ve Türkiye'nin ardından en az gol yiyen üçüncü takım oldu.

2018 Dünya Kupası'na katılamayarak yaşadığı büyük hayal kırıklığının ardından Mancini ile EURO 2020 finallerine gidecek İtalya'nın "küllerinden yeniden doğuşu" elemelerdeki performansla tescillendi.

 

 

Elemelerin ardından UEFA Uluslar Ligi'nde de zirvede

İtalya, EURO 2020 Elemeleri'ndeki performansla tüm dikkatleri üzerine çekse de rakiplerinin "zayıf olduğu" iddiasıyla eleştirilerin hedefi olmaktan kurtulamadı.

Tüm eleştirilerin odağındaki İtalya, UEFA Uluslar Ligi'nde 2020-21 sezonunda Bosna Hersek, Hollanda ve Polonya ile gruptan çıkma mücadelesi verdi.

Grup 1'de oynadığı 6 maçta 3'er galibiyet ve beraberlik elde eden "Gök Mavililer", 12 puanla rakiplerini geride bıraktı.

Söz konusu müsabakalarda rakiplerini birer kez mağlup eden Mancini'nin öğrencileri, birer kez de sahadan beraberlikle ayrıldı.

Altı karşılaşmada rakip fileleri yedi kez havalandıran İtalya, kalesinde iki gol gördü.

Uluslar Ligi'nde başarılı sonuçlar elde eden ve yenilmezlik serisini sürdürmeyi başaran İtalya, 6-10 Ekim 2021 tarihleri arasında ülkelerinde düzenlenecek 4'lü Final'de Belçika, İspanya ve Fransa ile şampiyonluk mücadelesi verecek.

 

 

Mancini ve öğrencileri, 2022 Dünya Kupası Elemeleri'nde üçte üç yaptı

EURO 2020'nin Kovid-19 nedeniyle bir yıl ertelenmesi sonrası finaller öncesi İtalya için en ciddi sınavlardan biri de 2022 Dünya Kupası Elemeleri oldu. 

Dünya Kupası Avrupa Elemeleri'nde İsviçre, Kuzey İrlanda, Bulgaristan ve Litvanya ile C Grubu'nda mücadele eden İtalya, organizasyona fırtına gibi başladı.

25-31 Mart tarihlerinde Kuzey İrlanda, Bulgaristan ve Litvanya ile karşılaşan "Gök Mavililer", rakipleri 2-0'lık skorlarla mağlup ederek 9 puanla zirveye oturdu ve bu süreçten de yara almadan ayrılmayı başardı.

 

 

EURO 2020'de zafere giden yol

Liglerin tamamlanmasıyla gözünü 11 Haziran'da Roma'da başlayacak EURO 2020 finallerine diken İtalya, turnuva öncesi takımın son durumunu San Marino ve Çekya karşısında görmek için iki hazırlık maçı yaptı.

San Marino'yu 7-0, Çekya'yı da 4-0'la geçen Mancini'nin çalıştırdığı İtalya, 11 Haziran'daki Türkiye maçıyla başlayacak EURO 2020 serüvenine odaklandı.

A Grubu'ndaki ilk maçında ay-yıldızlılarla karşılaşan "Gök Mavililer", sahadan 3-0'lık galibiyetle ayrılarak turnuvaya moralli başladı.

Turnuvadaki ikinci karşılaşmada da İsviçre'yi aynı skorla mağlup eden İtalya, Galler'i de 1-0 yenerek lider olarak bir üst tura çıktı.

EURO 2020'de son 16 turunda Avusturya'yı, çeyrek finalde ise Belçika'yı 2-1'lik skorlarla eleyen "Gök Mavililer" yarı finalde İspanya'nın rakibi oldu.

Normal süresi ve uzatma dakikaları 1-1 eşitlikle sona eren maçta penaltı atışları sonucu rakibini 4-2 mağlup eden İtalya, adını finale yazdırdı.

11 Temmuz'da Londra'daki Wembley Stadı'nda İngiltere ile karşılaşan İtalya, normal süresi 1-1 eşitlikle sona eren maçta rakibine üstünlük kuramadı.

Uzatmalara giden maçta iki taraf da galibiyeti getirecek skoru üretemedi ve maç penaltı atışlarına geçti.

Penaltı vuruşlarında rakibine 3-2'lik üstünlük kuran Mancini'nin öğrencileri, 53 yıl aradan sonra ikinci kez Avrupa'nın en büyüğü olmayı başardı.

 

 

Mayıs 2020'de "Ben geldiğimde kimse milli takımı çalıştırmak istemiyordu" diyen Avrupa Şampiyonu apoletli Mancini, final maçının ardından duygularını gözyaşlarıyla ifade etti: 
 

Biz bunu hak ettik. Çok mutlu ve gururluyuz. İtalya'ya gurur duyacakları bir ay yaşattık. Bu şampiyonluğu tüm İtalyanlara armağan ediyoruz.


EURO 2020 finallerinde oynadığı 7 maçta rakiplerine 13 gol atan Mancini'nin öğrencileri kalelerinde 4 gol gördü.

Avrupa Şampiyonalarında son zaferini 1968'de elde eden, EURO 2000 ve EURO 2012 finallerini kaybeden, 2018 Dünya Kupası'na katılamayarak 60 yıl aradan sonra büyük bir turnuvada yer alamayan İtalya, teknik direktör Roberto Mancini ile uzun süren suskunluğunu bozmayı başardı. 

İtalya'nın sıradaki hedefi, ekim ayında düzenlenecek 2021 UEFA Uluslar Ligi finalleri.

"Gök Mavililer"i 53 yıl aranın ardından yeniden Avrupa'nın zirvesine taşıyan Roberto Mancini'nin milli takım ile sözleşmesi 31 Temmuz 2026'da sona eriyor.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU