ABD bankaları açıkladı: Zenginler her zamankinden daha fazla borç alıyor

"Zengin olduğunda her şey kolay. Sadece satın alıp borçlanıp ölürsün"

ABD Başkanı Joe Biden'ın vergi planları hem Cumhuriyetçilerin hem de Demokratların tepkisini çekti (Reuters)

ABD'de bankalar, zenginlerin düşük faizli krediler aldığını ve her zamankinden daha fazla borçlandığını bildiriyor.

Dünyanın önde gelen ekonomi gazetelerinden Wall Street Journal'ın (WSJ) haberine göre, yatırım bankası Morgan Stanley menkul kıymetle çekilen, ipotekli krediler haricindeki bütün kredilerin değerinin 68,1 milyar dolara (yaklaşık 590 milyar TL) ulaştığını açıkladı. Bu meblağ, 5 sene önceki rakamın iki katından fazla.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bank of America da verdiği menkul kıymet kredilerinin 62,4 milyar dolara (yaklaşık 535 milyar TL) ulaştığını kaydetti.

WSJ, bu tür kredilerin esnek geri ödeme koşullarına ve düşük faiz oranlarına sahip olduğunu ancak bunlardan başka özel avantajları da bulunduğunu yazdı.

Zira bir varlık, faiz oranından daha hızlı değer kazanıyorsa avantajlı hale geliyor. ABD'deki yasalara göre yatırımcılar ve mirasçıları, hisseleri satılmadıkça gelir vergisi ödemiyor.

Mülkler emlak vergisine tabi. Ancak mirasçılar, yalnızca mülkü sattığında veya önceki sahibinin ölümünün ardından elde edilen kazançlar üzerinden değer artışı vergisi ödüyor.

Yani bu kişiler ne kadar çok borç alabilirse, değer kazanan mülkleri o kadar uzun süre tutabiliyor. Ve mülkleri ne kadar uzun süre tutabilirse, vergiden o kadar fazla tasarruf ediyor.

"Milyarderler borçlanmak konusunda sıradan vatandaş gibi düşünmüyor" diyen Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde hukuk profesörü Edward McCaffery, sözlerini şöyle sürdürdü:

Zengin olduğunda her şey kolay. Sadece satın alıp borçlanıp ölürsün. Bu, 100 yıldır yürürlükte olan kanunun temeli.

Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden, zenginlerin vergi sisteminden bu sayede kaçtığını söyleyerek bu kuralların bazılarını hedef aldı.

Zenginlerden daha fazla vergi almayı planlayan Biden, örneğin gelir artışı vergisini yüzde 23,8'den yüzde 43,4'e yükseltmeyi istiyor. Ancak WSJ vergi artışı planlarının, Cumhuriyetçilerin herhangi bir vergi artışına karşı olması ve bazı Demokratların yatırım üzerindeki etkisinden endişelenmesi yüzünden Kongre'de sıkışıp kalabileceğini kaydetti.

 

Independent Türkçe, Wall Street Journal

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU