Radar görüntüleri, Euro 2020 final maçını bekleyen tehlikeyi ortaya koydu

"Wembley’de formalardaki üç aslandan fazlası olabilir"

Uçan karıncaların çiftleşme dönemleri, haziranla eylül arasına denk geliyor (Wikimedia Commons)

Wembley’deki Euro 2020 finali öncesinde Londra ve Güneydoğu İngiltere’nin üzerinde milyonlarca uçan karınca tespit edildi.

İngiltere ve İtalya arasındaki maç, uçan böceklerin üreme çılgınlığı sırasında oynanabilir. Çiftleşme, koşulların uygun olduğu haziranla eylül arasında herhangi bir zamanda gerçekleşebilir. Ancak uçan karıncalar gökyüzüne tek seferde yükselme eğilimi gösteriyor.

Bu fenomen tamamen anlaşılmış değil. Ancak araştırmacılar hava durumunun önemli bir etken olduğunu ifade ediyor.

Met Office (Britanya’nın meteoroloji kurumu -çn.) önceki tahminlerin aksine güneyde çok ıslak bir güne işaret eden bir radar görüntüsü yayımladı.

Ancak görüntüdeki titreşen mavi bulut, bir bulut örtüsünün göstergesi değildi. Bu, başkent ve ana vilayetler üzerinde vızıldayarak uçan karınca sürüleriydi.

Gloucestershire Üniversitesi’nden bilimsel iletişim profesörü ve Kraliyet Entomoloji Topluluğu’nun üyelerinden Adam Hart, Sky News’e yaptığı açıklamada cuma günkü kümelerin, bu yılki karınca çiftleşme döneminde olacakların yalnızca kırıntısı olduğunu ifade etti.

Hart, "Eğer koşullar pazar günü uygun olursa, tüm ülkede ve Wembley’de formalardaki üç aslandan (İngiliz Milli Takımı’nın amblemi -çn.) fazlası olabilir" dedi.

 


Böcek biyoçeşitliliğini takip eden araştırma projesi BioDAR kapsamında uçan karıncalarla ilgili bir araştırma yürütüyor. Araştırmacıların çiftleşme davranışlarını daha iyi kavrayabilmeleri için halkın uçan karınca gördüğünde bildirmesi isteniyor.

Bu karıncaların pazar günü oynanacak final maçını aksatıp aksatmayacağı henüz belli değil ancak çiftleşmelerinin spor müsabakalarında kargaşaya yol açması duyulmamış bir şey değil.

Uluslararası büyük tenis turnuvaları her zaman olası çiftleşme dönemlerine denk geliyor ve Wimbledon'daki oyuncular daha önce kortta uçan karıncalara vurarak uzaklaştırmak zorunda kalmıştı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU