Sodom'un 120 Günü'nü "ulusal hazine" ilan eden Fransa hükümeti, orijinal elyazmasını satın aldı

Cinsel tatmin arayışındaki 4 zengin çapkın hakkındaki kitap yıllarca tartışmalara yol açmıştı

Marquis de Sade 1740-1814 yılları arasında yaşadı (AFP)

Fransa, ünlü yazar Marquis de Sade'nin tartışmalı eseri Sodom'un 120 Günü'nün (Les Cent Vingt Journées de Sodome) orijinal elyazmasını 4 milyon 550 bin euroya (yaklaşık 45 milyon TL) satın aldı.

Fransa Kültür Bakanlığı'nın "birçok yazarı etkilediğini" bildirip övdüğü eser, Fransa Milli Kütüphanesi'nin başkent Paris'teki kolu Arsenal Kütüphanesi'nin koleksiyonuna eklenecek. 

Bakanlık finansmanın Boussard & Gavaudan adlı yatırım fonunun kurucu ortağı Emmanuel Boussard tarafından sağlandığını bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sade, 12 metre uzunluğunda ve 11,3 santimetre enindeki 33 yapraktan oluşan eseri 1785'te Bastille Hapishanesi'ndeyken kaleme almıştı.

Fransız Devrimi'nin ardından yazar serbest bırakılsa da elyazması geride kalmıştı. Sade bunların isyancılar tarafından kapıldığını düşünüp, kendi ifadesiyle, "kanlı gözyaşları dökmüştü."

Ancak Marquis de Villeneuve-Trans adlı aristokrat, elyazmasını saklayan Arnoux de Saint-Maximin'den eseri satın almıştı. Villeneuve-Trans'ın ailesi eseri 100 yılı aşkın bir süre elinde tutmuş ve 1904'te Alman bir koleksiyoncuya satmıştı. Bu sayede eser 1904'te ilk kez yayımlanmıştı.

Fransa hükümeti, sözkonusu elyazması Aralık 2017'de bir müzayedede satılacakken müdahale etmiş ve eseri "ulusal hazine" ilan ederek ülkeden çıkarılmasına yasak getirmişti.

Cinsel tatmin arayışındaki 4 zengin çapkın hakkındaki kitap yıllarca tartışmalara yol açmıştı. Eser, Birleşik Krallık gibi bazı ülkelerde 20. yüzyılın ikinci yarısına kadar yasaklıydı.

 

Independent Türkçe, Sputnik International, AFP, rfi

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU