ABD’den Mısırlı El Kaide lideri hakkında bilgi verene 5 milyon dolar ödül

Eldeki mevcut bilgiler, Ebu Eymen el-Masri olarak da bilinen İbrahim el-Benna’nın Arap Yarımadası’ndaki El Kaide liderliğinde güvenlik komutanı olduğunu gösteriyor

Fotoğraf: Şarku'l Avsat

ABD, Yemen’de yaşayan ve El Kaide’nin İran’daki liderliğinden emir aldığını iddia ettiği, örgütün önde gelen Mısırlı lideri İbrahim El-Benna hakkında bilgi karşılığında 5 milyon dolar ödül verileceğini açıkladı.

Asumetech sitesine göre, Dışişleri Bakanlığı Diplomatik Güvenlik Servisi’nin yürüttüğü Adalet için Ödüller Programı’nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Arap Yarımadası’ndaki El Kaide’nin lideri ve kurucu üyesi olan İbrahim El-Benna, örgütünün İran’da konuşlanmış liderlerinin itaatkar bir hizmetlisidir. Bu terörist, Yemen’deki insanlar arasında kaos yaymak için ülkesi Mısır’ı terk etti” ifadeleri kullanıldı.

Eldeki mevcut bilgiler, Ebu Eymen el-Masri olarak da bilinen İbrahim el-Benna’nın Arap Yarımadası’ndaki El Kaide liderliğinde güvenlik komutanı olduğunu gösteriyor.

El Kaide istihbarat servisinin kurucusu olan Benna, ABD’ye ait savaş gemisi USS Cole’e düzenlenen saldırıdan, 2008’de ABD’nin Sana Büyükelçiliği’ne yönelik saldırı ve ABD’nin Florida eyaletindeki askeri üste gerçekleşen silahlı saldırıya kadar birçok saldırıdan birinci derecede sorumlu.

Medya kaynaklarına göre İbrahim el-Benna, Mısır polisinin 1992 yılında İslami Cihad ve Tala’a Fetih örgütünün üyelerini takibe almasının ardından 1993 yılında Yemen’e kaçtı. Daha sonra İslami Cihad örgütünden, Usame bin Ladin tarafından kurulan El Kaide örgütüne geçti.

ABD Savunma Bakanlığı, Ekim 2011’de altı kişiyle birlikte İbrahim El-Benna’ya suikast düzenlendiğini açıkladı.

Ancak bir süre sonra ABD hükümeti, Benna’nın yaşadığını ve küresel teröristler listesine eklendiğini bildirdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU